STAREA DE GRAȚIE, în grecește

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

OBIECTIV: Ammouliani

CE POȚI VIZITA/CUM TE POȚI SIMȚI EXCELENT ÎN ÎMPREJURIMI

Mai mult decât o destinație turistică, Ammouliani este un OBIECTIV. Iar acest obiectiv în denumim: PACEA. Liniștea interioară. Tradiția. Armonia. Împăcarea. Nu discoteci. Nu zbânțuială. Nu muște fără cap. Ci calm. Ca și cum mi-aș petrece vacanța la bunici. Și ei ar fi greci. Să zicem, întâmplător, părinții mamei. Undeva, în mănunchiul de raze al tradiției.

OBIECTIVUL NUMĂRUL UNU CÂND EȘTI ÎN GRECIA este să te simți bine. Pur și simplu. Să n-ai regrete. Dispare acea stare de frustrare care apare, brusc – și inopinant! – când ești în țara ta și, din motive obiective, în general, de autorități, lucrurile merg otova. Aiurea. Nu mai poți să dai vina pe Românica. Gândiri tâmpite. Mentalități învechite. Grecia e cu mult mai veche, cu cel puțin vreo zece mii de ani mai veche decât Românica ta. Pe atunci se chema Elada. Și era, firește, un popor și mai primitiv. Despre atlanți ne povestesc strămoșii elinilor, de fapt, nu nouă, ci lui Platon. I-au povestit.

Așa că GRECIA, acum, e o stare de spirit. Și Ammouliani e o STARE DE SPIRIT. Una a vârstei de aur, pe care poți să o regăsești. Da, și vacanța ajută. Decisiv. Enorm.

Ammouliani este principala localitate de pe insulă pentru că este singura. Și bineînțeles că este singura stațiune de pe insulă. Din același binecuvântat motiv. Și cât se poate de întemeiat. Ea va fi ravisantă, în sensul că te va încânta prin tavernele de la malul mării. Dar nu mai puțin prin străduțele înguste, de unde te vei aștepta să răsară un palicar. Stradele pietruite și florile lui colorate, iată o alăturare care îți va trezi interesul… Cazările pe care le vei găsi aici au prețuri accesibile și sunt adecvate pentru toate gusturile: hoteluri, apartamente sau pensiuni și chiar campinguri. De recomandat, în primul rând: Sunrise Hotel Ammouliani, Thalassa Boutique sau Agionissi Resort.

EPICENTRUL COMUNITĂȚII

Epicentrul comunității în Ammouliani îl  reprezintă o biserică. Una aflată chiar în centrul orașului. E cheamă Biserica Sfântul Nicolae, construită în 1865 – ți e centrul liniștii, de unde se dă pace cu porția. O, dar se mai găsește, alături și un muzeu, Muzeul Popular. Aici poți admira tot ce este grecesc pur-sânge, costume populare grecești, piese de mobilier vechi sau fotografii din timpuri demult apuse.

Biserica este CENTRUL COMUNITĂȚII în Ammouliani. În jurul ei, se construiesc, în CERCURI CONCENTRICE, straturile umane ale obștei ce locuiește insula.

O PRELUNGIRE A MUNTELUI ATHOS

Până în 1925, insula Ammouliani a aparținut Mânăstirii Vartopedi. Delegații ale mânăstirii – de pe Muntele Athos – o vizitează și acum. În acele vremuri, insula era locuită doar de călugări. Și acum, la sărbătorile religioase însemnate, călugării din Athos, revin pe insulă, în procesiuni, împreună cu icoanele lor, pentru a reconsacra locul, a-i restaura sfințenia pe care, cândva, prin rugăciunile lor, i-au adus-o. Este, de aceea, un tărâm binecuvântat, credem. Am avut, cândva, ocazia să ne nimerim acolo când se întâmplau toate astea – și, acum, mărturism. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: