Românii mănâncă carne de porc din Africa
Se pare ca azi nici nu mai sti ce mananci! Am realizat ca, dupa ce am cumparat de la un hipermarket friptura de porc, pe ea nu scria “Romania” ca tara de provenienta, ci unul dintre cele mai mici state din Africa! Unul, de fapt, dintre cele mai sarace si cu o populatie sub 2 milioane. Scriind articolul de astazi, va anunt ca carnea de porc realizata la noi in tara se vinde în micile măcelării sau în magazine de “la colt”. Mai mult decat jumatate din carnea de porc pe care noi, romanii, o cumparam vine din afara granitilor noastre, ori din UE, ori, dupa cum v-am si demonstrat, din Africa. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?
O intrebare a fost adresata sefului MADR, Petre Daea, cum de s-a ajuns ca romanii sa manance carne de porc importata din Africa, tari precum Guineea Bissau. A cam ocolit intrebarea, din nefericire, si a spus informatii privind comerţul cu carne dintre cele doua tari! In schimb, s-a ajuns ca ministrul Agriculturii sa ofere statistici despre exportul din 2016 in Guineea Ecuatoriala, de catre Romania, mai exact 54 de tone de „carne şi organe comestibile de pasăre“, de pe care s-au scos sume in jur de 51 de mii de euro.
Deci pasare, nu porc. Continuand incursiunea, seful Ministerului Agriculturii ne-a spus despre carnea de porc ca, deocamdata, nu este nimic sigur: „În anul 2017, perioada ianuarie–iunie, nu sunt înregistrate date statistice privind carnea şi produsele din carne de porc“, ne explica oficialii de la Ministerul Agriculturii. Deci revenim la propozitia cu care am inceput acest articol: “azi nici nu mai sti ce mananci”, pentru ca raspunsul ne arata ca statul nostru nu are nici macar idee că în supermaketurile noastre se comercializeaza carne de porc direct din Guineea Bissau.
Ministrul Agriculturii nu a reusit sa ne ofere un raspuns privind transportul carnii de porc, pe o distanta de peste 7.000 de km dintre Romania si Guineea Bissau. Cu siguranta nu este mare parte din carnea de porc provenita de acolo. Totusi, nici carnea “de Romania” nu este vanduta in supermarketurile noastre. Lucru care da de gandit.
Prin urmare, care-s tarile care importa cel mai mult carnea de porc din Romania: Germania, Portugalia şi Ungaria. „Foarte rar primim carne de porc din România. O dată pe lună, când prindem carne românească, o cumpărăm noi. Se importă pulpă dezosată, cotlet dezosat, ceafă, organe, ficat, inimă, limbă, rinichi şi carne tocată. Pe pungi scrie carne refrigerată, dar produsele sunt congelate“, a spus un comerciant de carne, dintr-un supermarket semnificativ din tara.