A fost “vineri 13”! Este o zi cu adevărat marcată de ghinion?
In acest articol o sa incercam sa acoperim cat mai mult, din punct de vedere stiintific, superstiile. Ce sunt ele, de unde vin si ce efecte au ele asupra noastra? Asta cu ocazia zilei de 13, vineri, care tocmai a trecut!
“Nu te întoarce din drum, odată ce ai plecat de acasă”, “Bate în lemn”, “Ia o piatră în gură când ajungi pentru prima oară într-un loc”, “Pune usturoi în pragul ușii pentru a alunga spiritele rele” ori “Pune busuioc sub pernă ca să visezi cu cine te măriți” toate superstitii. Tu crezi in una? Care este a ta, in ce superstitie crezi tu? Lasati-ne parerea voastra in comentariile de mai jos. Opinia ta conteaza! Azi ne va spune mai multe despre acestea psihologul Cezar Laurențiu Cioc.
Psihologia clasifica superstiile drept Psihologia Interpretării. Mai pe scurt, superstiile, din acest punct de vedere, reprezinta credinte și cutume populare rezultate din interpretările personale ale evenimentelor din jur. Totul este in mintea noastra. Ele mai sunt numite de domeniu si ca “Gândire magică”, denumire atribuita persoanelor care tind spre ezoterism, farmece, descântece samd. Ele sunt mai ales intalnite in cazul copiilor, ori adultilor care au un accent signifiant copilaresc in ei.
O alta cauza este si egocentrismul, respectiv obisnuinta “naturala” a oamenilor de a se pune in centrul tuturor lucrurilor, crezand ca tot ceea ce se intampla, se intampla in relatie cu ei. Adica, fara el, viata nu ar mai merge inainte.
Chestia cu superstitia merge in felul urmator: cand omul nu-si poate explica un lucru, prin rationamentul logic, atunci ii va atribui el un anumit sens, asa cum crede el si care, in general, nu are o deductie logica. Este o tendinta naturala pe care orice om o are, aceea de a umple golurile cu informatii, acolo unde nu exista. De aceea, intamplari obiective au atribuite opinii subiective. Operatia este denumita de psihologie drept “Proiecție anticipativă”. Definitie: tendinta mintii umane de a afla viitorul, de a afla ce i se va intampla, incercand a le descoperi cu ajutorul informatiilor din prezent.
Persoanele mai riguroase care traiesc dupa superstitii sau obisnuiesc sa atribuie unor anumite evenimente interpretari subiective, acestea au un efect pozitiv, din punct de vedere psihologic, asupra lor, intrucat viata lor li se pare mai organizata. Realitatea lor include automat si indivizibil aceste superstitii pe care respectiva/respectivul le crede, fara ele, realitatea nu ar mai avea acelasi inteles. Necunoasterea este cea care-i creeaza frici, iar aceste superstitii actioneaza efectiv ca un placebo, e mai usor sa atribui tu evenimentelor un anumit sens, decat sa le lasi asa cum se gasesc ele, iar, astfel, sa prevezi alte evenimente asemanatoare ulterioare.