Piața din România, o cale spre UE pentru vinurile din R. Moldova

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Republica Moldova are in total 140 de crame, iar din ei doar 23 exportă pe piața din România. Spre piata noastra, totusi, nu vin decat 6% din exporturile totale ale producatorilor de vin de peste Prut. Dar e bine. De ce? Pentru ca Romania e biletul lor spre piata UE. Interes inteligent: le deschide noi cai spre investitori importanti din: Elveția, Polonia, Italia sau Franța, care sunt atrasi de ideea unui produs care nu cere de la ei taxe vamale, ceea ce inseamna costuri logistice mai scazute.

Pe de alta parte, nu uitam importanta Romaniei in viticultura. Avem o suprafață ce depaseste 854.000 de plantații de viță de vie, lucru care ne face unu dintre cei mai semnificativi producători de vin din Europa, avand peste o treime din totalul plantațiilor viticole din Uniunea Europeană (36% din totalul de 2,4 milioane de exploatații viticole din UE).

Viticultura Republicii Moldova are un portofoliu bogat din soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar și autohtonă. Arealul viticol e format din cam 112.000 de hectare plantate cu Vitis Vinifera, dintre care 70% plantate cu soiuri albe (Rkatsiteli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligote) și 30% soiuri roșii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Saperavi), venind din regiunile de sud. Soiurile aromate iau cam 36% din podgorii, iar soiurile autohtone doar 10% din suprafețe, respectiv si: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Plăvai sau Viorica.

Basavin Winery reprezinta una dintre cele mai mari crame din Moldova si care si-au facut intrarea si pe piata din România. Este estimată la mai mult de 450 de milioane de euro. Are 200 de hectare aflate în sudul Republicii Moldova, exportand 95% din producție in mare parte pe pietele din Statele Unite ale Americii, China, România, Belarius, Slovacia, Ucraina, Germania, Letonia, Cehia, Polonia, Congo. Deja Basavin devine cunoscuta in Romania, deoarece se afla pe piata deja de 3 ani, iar importantul producator de vin de peste Prut are in vedere majorarea volumului de vin exportat catre noi, catre Cehia si Polonia.

„România are o creștere constantă a consumului de vin fiind o piață de desfacere interesantă și atractivă pentru producătorii din Republica Moldova. Deși România are producători mari de vin, cererea este în creștere și pentru vinul moldovenesc, fiind o piață unde se consumă vinurile premium, de calitate înaltă, și vinurile seci. Este un avantaj pentru noi care încercăm să educăm consumatorul spre consumul vinurilor seci. Exportăm în mai multe țări din Uniunea Europeană, iar România este un punct strategic pe harta exporturilor noastre”, au spus reprezentanții Basavin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: