Bere din pâine

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Tone de paine sunt aruncate an de an la pubele, fara sa se fi gasit pana acum nicio solutie pentru aceasta problema. Asa ca, cu ideea de a eradica aceasta tendinta, o asociație din Marea Britanie s-a gandit sa foloseasca aceasta risipa pentru a crea un nou tip de bere: toast ale.

Hai sa explicam cat de simplu posibil procesul. Deci, multe crutoane de pâine se duc într-o cuvă imensa din inox a fabricii de bere Wold Top, in apropierea unei localitati din Driffield, Yorkshire. O fabrică de sandvișuri le utilizeaza pentru a face felii de paine, insa foloseste numai părțile lor moi ale feliilor de pâine, astfel ca extremitatile acestora ajung la cosul de gunoi. Insa asta nu se mai intampla si acuma, intrucat ele sunt preluate pentru realizarea unui nou sortiment de bere, cea despre care va vorbim.

„Înlocuim o parte din malț cu pâine”, a explicat Alex Balchin, directorul fabricii de bere, care realizeaza din 2016 sus-mentionatul sortiment de bere, exclusiv pentru Feedback, o asociație infiintata cu scopul de a combate risipa alimentara.

„Toast ale” este conceptul gandit de Tristram Stuart, fondatorul Feedback. Acesta a avut drept punct de pornire planul producătorilor de bere din Bruxelles, „Brussels Beer Project”, care au propriul lor tip de bere: „Babylone”.

„Ei mi-au explicat că vechii babilonieni au inventat berea pentru a folosi pâinea și semințele care, altfel, ar fi rămas neutilizate. Era obiectivul inițial al berii” acum mult timp, dar nu si acum – ne spune englezul de 40 de ani.

Orice profit se duce la Feedback, iar restul de seminte rezultate din procesul de fabricație sunt reciclate și folosite în alimentația șeptelurilor.

Ideea „Toast ale” are in total 4 feluri de bere pe care le poate produce (două Lager, una Pale Ale și una India Pale Ale) și a câștigat si numeroase concursuri. A castigat parteneriate cu mai multe fabrici de bere care au propriilor lor retete de bere privind acelasi sortiment, ca Wiper and True din Bristol, cu a lor Bread Pudding, o bere arămie cu gust de…budincă englezească.

Desi pare ca un lucru mare pe care il face asociatia, in realitate, problema risipei alimentare nu este nici pe departe de a fi rezolvata, in jur de jumătate din pâinea produsă în Anglia se duce la pubele, adica cam 900.000 de tone/ an. Prin urmare, paine este in TOP 1 al alimentelor aruncate in Marea Britanie.

Reteta de bere toast ale este si pe net, astfel ca poate fi descarcata de oricine. Tristram Stuart mentioneaza ca a fost descarcata deja de 16.000 de ori si ca fiecare are posibilitatea de a face propria lui versiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: