Cauti retete anti-imbratranire? Atunci ai venit la locul potrivit. Mai intai sa raspundem la intreabarea “ce ma face sa imbatranesc?”. Ca sa scurtez raspunsul, voi spune doar despre cel mai cunoscut factor, respectiv consumarea putina a caloriilor. Cand nu introduci destule calorii in corp – imbatranesti. Na, simplu! Picioarele de carne, totusi, ne-ar putea ajuta foarte mult in descoperirea solutiei anti-imbatranire. Hai sa dezvoltam putin ideea, acum.
Aproape jumatate din cauzele pentru care facem riduri sunt din cauza zaharului exagerat din dieta noastra, ne explica Dr. Perricone, in cartea sa “Ageless face, Ageless mind”:
“Atunci cand consumam carbohidrati (alimente cu indice glicemic ridicat: zahar, paine, dulciuri, paste, cocaturi, placinte etc), acestia se transforma atat de repede in zahar in sange incat pancreasul nu poate raspunde cu destula insulina, iar sangele devine suprasaturat de zahar. Acest zahar trebuie sa se duca (depoziteze) undeva, asa ca se ataseaza de membranele celulare. Cand se leaga de moleculele de colagen din piele si tesuturi, ele isi pierd elasticitatea devenind rigide, imobile, tari. Pe langa acest lucru, odata ajuns in tesutul de colagen, zaharul incepe sa pompeze radicali liberi cauzand de doua ori mai mult rau.
Putem preveni acest lucru prin renuntarea totala la zahar, impreuna cu suplimentarea cu acid alfa-lipoic, care este de 400 de ori mai puternic decat combinatia de antioxidanti vitamina C si E la un loc.” spune Christian Lee, nutritionist si dietetician, UK
Explicatie mai stiintifica: “Odata cu trecerea timpului, pierdem colagen. Insa putem inlocui colagenul pierdut prin dieta. Astfel ca, cine consuma alimente bogate in colagen la 30 de ani, arata mult mai tanar la 40.” – Himi Okajima, co-proprietar al restaurantului in varsta de 43 de ani (stanga). El mai mentioneaza si ca, in insula natala Kyushu, din sudul Japoniei, “multe persoane consuma picioare de porc iar oamenii sunt foarte frumosi la chip, in special femeile!”.
Astfel, se recomanda picioarele de porc, care nu contin grasime, nu contin multa carne decat putin muschi si foarte mult colagen. Gelatina este una dintre cele mai usor digerabile forme de proteine, iar picioarele de porc o contin din abundenta. De pilda, racitura de la noi este un tratament foarte bun, de acest gen.
- Cum de…racitura? De ce? (asa spun moldovenii: racitura)
Trebuie facuta din tesuturi conjungtive, respectiv: din urechi, cozi si picioare de porc, sorici, ghiare de pasare, oase, tendoane, articulatii, cartilaj si numai din extrem de putina carne si/sau grasime, si fiarta mai mult decat normal – asa se face racitura. Benefic sanatatii sistemului osos si articular, al venelor si arterelor, pielii si organelor. Se mai pune si: otet, usturoi si piper pentru a imbunatati absorbita gelatinei si a ajuta la dizolvarea sa in apa.
Colagenul este obligatoriu pentru sanatatea si reparatia articulatiilor, previne ridurile, pastreaza elasticitatea si hidratarea pielii, elasticitatea firului de par, supletea unghiilor, prinde muschii bine pe os iar pielea are un aspect “inchegat”, tonic, sustine vindecarea ranilor si regenerarea mucoaselor.
- Cui se adreseaza aceasta dieta?
Printre acestia se mentioneaza: cei cu afectiuni vizibile la par (par fragil si lipsit de stralucire, varfuri inspicate), unghiile, tenul, venele picioarelor sau daca va plangeti de piele “flasca” cu vergeturi sau celulita si va doriti mereu “tonifiere”, mai mult ca sigur suferiti de o carenta de colagen.
Cele nevizibile (ca doar si ele trebuiau sa fie, nu?), precum: afectiuni ale coloanei vertebrale, tulburari endocrine (colagenul conecteaza celulele glandelor si previne “dezintegrarea” lor), afectiuni digestivesiintolerante alimentare prin distrugerea mucoasei intestinale, osteoporoza si alte probleme ale oaselor (colagenul este un fel de super-glue care lipeste mineralele care formeaza tesutul osos), febra reumatica, artrita reumatoida, lupus, deshidratarea discurilor intervetrebrale cu anchilozarea coloanei vertebrale odata cu inaintarea in varsta, ridigitatea articulatiilor, probleme cu dantura si…nu as mai termina articolul. Asa ca ma opresc aici! 😀 🙂
Pe data viitoare, cititiorilor!