Sumele de bani primite de fermieri prin legea pentru înființarea stânelor montane
Proiectul legislativ pentru aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane este inca in consultare publică până la data de 21 ianuarie 2018. Asa ca, fermieri, va trebui sa mai asteptati o vreme, pentru bani! Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ pe data de 28 decembrie 2017.
Valoarea totală a programului este de 7 mil de euro pentru realizarea unui număr de maxim 135 de stâne montane. Beneficiarii vor primi 40% din valoarea investiției.
Intensitatea sprijinului se creste cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, dar nu peste 90 de puncte procentuale din valoarea investiției in cazul:
- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani inaintea datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
- investițiile care sunt propuse în regiuni care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice;
- cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Ajutorul se ofera numai o data pentru un beneficiar și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.
Beneficiarii programului sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale, cu modificările și completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperației agricole 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, cu modificările și completările ulterioare, și persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societățile comerciale, republicată cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități în agricultură și/sau în industrie alimentară.
Bugetul pentru aceasta schema este Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții/bugetul de stat, puse la dispoziție, anual, Ministerului Agriculturii, în acest scop.
Numărul de stâne, tipul acestora, amplasamentul în localitățile montane, proiectul tip de realizare se dau in fiecare an, prin ordin al ministrului agriculturii.
De asemenea, ajutorul se da prin proiectele tip puse la dispoziție de către Agenția Zonei Montane.