Cel mai mare producător de semințe european e un român

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

O companie din Moldova fabrica seminte de top pe banda rulanta, pe care le exporta mai apoi in toate celalalte state din UE. Ce face el cand vine primavara? adica insamantatul? Noi suntem cel mai mare producator de seminte din UE, si nu e nicio minciuna in asta, tocmai una din Moldova. Astra Trifesti este vazuta ca fiind nr. 1 european de seminte hibrid de porumb. Compania a realizat loturi de hibridare pe 2 mii de hectare, cultivate cu porumb si floarea soarelui.

Cine este acest magnific patron? inginerul agronom Vasile Lungu. Timp de 20 de ani moldoveanul a pompat mai mult de 20 de milioane de euro in afacerea sa, iar acum are 4 mii de de hectare lucrate: culturi de porumb, floarea soarelui, grau, cartofi, legume, sute de hectare de vita de vie si livada.

CUM? dar cum? Pai mai simplu decat crezi: utilaje performante, personal putin si bine antrenat, mai mult facut decat vorbit. Reteta bomba pentru productivitate maxima, fara de care nu ar fi existat extinderea suprafetei exploatate, totodata ruland si banii, distribuindu-i in achizitia de utilaje noi.

De pe toate aceste terenuri imense pline de porumb si floarea soarelui se scot numai seminte de cea mai inalta calitate, asa de bune is, incat se duc la un numarul 1 in lume din sectorul respectiv in care activeaza.

Prin urmare, avem combine de peste 200 mii de euro, tractoare cu ghidare prin GPS care costa in jur de cateva sute de mii de euro, masini de prelucrat solul, echipamente de erbicidat, statii de conditionare a semintelor, sisteme performante de irigatie. Nu iti vine sa crezi.

De pilda, unul dintre aceste utilaje extrem de folositoare sunt tractoarele care au computer la bord. Nu numai asta, dar computerul face efectiv totul si merita mai mult decat achizitia de 5 tractoare normale. Pe o parte din terenuri reuseste ori sa scoata culturi record, ori le arendeaza. Vorbim aici despre crestere sistematizata, investirea profitului intr-un parc de exploatare foarte eficient care l-a ajuitat sa obtina in fiecare an productii si mai mari, si mai mari. Trebuie sa stii in ce-ti bagi banii.

“Dupa ce am cumparat un tractor romanesc de 11 ani vechime cu utilajele aferente, am inceput sa conving proprietarii ca am capacitatea sa prelucrez suprafete mai mari de teren. Am facut un credit la o banca de un miliard si am inceput sa cumpar in leasing tractoare din Germania”. Firma sa realizeaza seminte pentru firme ca Pioneer, Monsanto si KWS. “Noi suntem multiplicatori, iar firmele proprietare ale semintelor au contracte in toata lumea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: