Consecințele noii legi bugetare

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Normal ca la noile schimbarile bugetare exista si cei care nu sunt fericiti de noua “ordine”, asa ca survine intrebarea: vor pleca acestia catre mediul privat?

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anuntat de curand că scaderile salariilor in privinta unora dintre salariati ajung chiar si pana la 40%.

“Preşedintele României are salariul tăiat pe legea salarizării, la fel şi miniştri, alţi demnitari şi directori de instituţii cu salarii foarte mari. Lucrurile acestea au însemnat că la unii cresc salariile foarte mult şi sunt creşteri de 200% – 300% până în 2022, deci creşteri etapizate, la alţii rămân pe loc, la alţii vor scădea. Sunt foarte puţini cei cărora le scad salariile. Preşedintelui i s-a tăiat salariul cu 40%, dar nu doar lui. Și mie mi s-a tăiat salariul, la fel şi altor miniştri, pentru că salariile erau foarte mari şi nu puteam ajunge la acest raport de 1 lşa 12”a spus Vasilescu.

Deci vorbim despre foarte multi salariati de la nivelul inalte, precum si cele medii, ca: inalti demnitari, directori samd care aveau salariile mult prea mari. Unii dintre ei ar dori, oare, sa plece din public?

“Privaţii nu prea acceptă bugetari. Bugetarii au sisteme învechite, sunt deseori rigizi, cu foarte multe reguli, proceduri. Privaţii cer creativitate, inovaţie, lucrează cu tehnologii noi”, a mai spus Corina Neagu, consultant Resurse Umane la compania de profil DARE – Development Advice & Resources.

“Mai e ceva – îţi ia mai mult timp să înveţi un bugetar ce are de făcut la un privat, pentru că vin deja cu clişee şi idei preconcepute. Și deja blazaţi şi plafonati, de multe ori programul de la 09-18.00 li se pare prea lung, comparativ cu ce aveau înainte, şi la stat cât de cât au stabilitate. La privaţi nimeni nu oferă nicio garanţie. Din motivele de mai sus, bugetarilor nu li se acordă încredere, nu sunt crezuţi că vor face treaba bună la privaţi. Dar eu cred că fiecare merită o şansă”, a adaugat Corina Neagu.

Cu toate acestea, Neagu mentioneaza ca exista un risc real ca acestia, in schimb, sa se mute in afara:

“Revenind la întrebarea iniţială, nu doar că această lege a salarizării va avea un impact major asupra exodului forţei de muncă către pieţe mai ofertante, dar şi lipsa investiţiilor în infrastructură, lipsa stabilităţii economice şi politice, îmbătrânirea populaţiei, deoarece tot mai mulţi tineri se pregătesc să plece din România, lipsa unui sistem educaţional şi de sănătate bine puse la punct, corupţia, toate vor contribui la acest proces.

Sunt profesionişti care încă îşi doresc să rămână aici şi să contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru ei şi pentru România, însă au rămas mult prea puţini ca impactul să fie atât de puternic încât să schimbe cu adevărat ceva”, a opiniat Neagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: