Impotența crește riscul de a face infarct
Bărbaţii care au trecut de varsta de 40 de ani si care au probleme de impotenţă au sansa de a face infarct ori de a muri de 2 ori mai mare, decat o persoane care nu sufera de aceasta boala. Cel putin asa ne arata ultimul studiu facut de cercetătorii germani pe un număr de 1.519 bărbaţi.
Tocmai de aceea, medicii de la Universitatea din Saarland (Germania), care au scris si postat raportul în revista „Circulation”, trag un semnal de alarma pentru barbatii care au depasit 40 de ani si le recomanda sa afle daca prezinta probleme de disfuncţie erectilă.
- Medicamentele pentru disfuncţie erectilă pot ajuta
Studiul a avut in vedere bărbaţi din 13 ţări care prezentau deja probleme cardiovasculare. Mai mult de 1.500 de participanţi au vorbit despre problemele de erecţie la începutul studiului, după doi ani şi după alţi cinci ani. Rezultatul studiului a fost in felul urmator: riscul unui infarct creste dacă bărbaţii respectivi fumează şi au nu mai au 40 de ani.
Scad insa riscurile daca acestia incearca sa rezolve problema, dar chiar si cu tratamentul pentru impotenta, nu scapa total: „Acei bărbaţi care tratează disfuncţia erectilă nu trebuie să subestimeze afecţiunile cardiovasculare, pentru că sunt totuşi expuşi riscului bolilor de inimă”, ne mai spune medicul Michael Böhm, autorul articolului apărut în revista „Circulation”.
De asemenea, oamenii de stiinta ne-au spus ca impotenţa se refera la deficienţe în circulaţia sângelui la nivelul arterei peniene, iar o problema si mai mare este persistentă de erecţie care poate insemna boală.
„Disfuncţia erectilă e o boală vasculară, iar impotenţa poate să fie un semnal de alarmă pentru apariţia bolilor de inimă. Mai întâi sunt afectate vasele mici care irigă penisul şi după aceea vasele medii care ajung la inimă şi provoacă bolile cardiovasculare”, explică mecanismul Cristian Surcel, medic specialist în urologie la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti.
Richard Hobbs, profesor de medicină generală la Universitatea din Birmingham, a explicat faptul ca medicii cunosc de mult timp legătura între bolile cardiovasculare şi impotenţă, problema la mijloc este, insa, si de actionare.
„La un medic generalist poate fi vorba de neglijenţă dacă nu întreabă un pacient dacă fumează, însă în mod curent nu întreabă despre impotenţă”, completează urologul Geoff Hackett.