Se reîncepe exploatarea aurului la mina de la Rovina
Vesti bune pentru Romania! Se va exploata iarasi aurul, dar, linisti-va, nu este vorba despre cel de la Roșia Montană, caci acolo vorbim despre un alt proiect al lui Gabriel Resources. Acuma vorbim despre un sit la 50 de kilometri distanță, la Rovina, în Hunedoara.
Au trecut mai bine de 20 de ani de cand s-a extrat ultima data aur in Romania, iar acuma, compania maramureşeană Samax, cu acţionariat cuprins din mai multe offshore-uri, doreste obtinerea tuturor avizelor de care are nevoie pentru debutarea lucrărilor pentru exploatarea de concentrate cuprifer şi aurifer la Rovina (judeţul Hunedoara). Rovina are rezerve in valoare de 5 miliarde de dolari, iar statul va lua redevenţe ce depasesc 300 de milioane de dolari de la producător.
Actul normativ care reglementează exploatarea de la Rovina spune asa (aproape finalizat): Hotărâre privind aprobarea Licenţei de concesiune nr. 18174/2015 a activităţii miniere de exploatare a minereului de cupru cu conţinut de aur în perimetrul Rovina, judeţul Hunedoara, încheiata între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Societatea Comercială Samax Romania SRL. Concesiunea era obţinută de Samax încă din 2015, an în care proiectul de la Roşia Montană era suspendat. De atunci şi până în prezent, procesul legislativ de avizare şi aprobare a trenat. La sfârşitul anului trecut, procedurile au accelerat, statul român având mari aşteptări de la acest proiect.
„Valoarea producţiei miniere estimată pe durata de concesiune de 20 de ani este de 3,697 miliarde dolari şi 1,77 miliarde dolari pentru minereuri neferoase, respectiv cupru“, spune acesta. Conform specialistilor din domeniu de la ANRM, redevenţele ce urmeaza a fi luate de statul nostru urmează vor fi colectate se ridica la (cam) 310 milioane dolari, respectiv 15,5 milioane dolari pe an.
Prima investitie: 300 milioane de dolari
Oficialii de la firma Samax au prezentat pentru Capital ce urmeaza sa realizeze la mina de la Rovina:
„În timpul exploatării miniere estimăm ca vom avea aproximativ 300-400 de angajaţi direcţi; în plus se vor crea de circa 3-4 ori mai multe locuri de muncă indirecte în zonă datorită derulării proiectului minier“, mentioneaza oficialii Samax. La inceput vor fi anagajati mai mult de 200 de persoane.
„Acestea vor fi locuri de muncă bine plătite pe termen lung, personalul cuprinzând următoarele categorii: ingineri, metalurgişti, geologi, operatori de echipament, forajişti şi alte categorii profesionale diverse“, mai spun reprezentanţii companiei. Aceştia abordează şi subiectul banilor, precizând că acţionarii sunt pregătiţi să investească iniţial 300 de milioane de dolari pentru construcţia minei. Banii nu sunt o problemă, având în vedere că Euro Sun Mining, compania „mamă“ a Samax este responsabilă pentru finanţarea a 50% din proiectele de minerit din întreaga lume, după cum se laudă investitorul din Hunedoara.
Statul va avea o redevenţa de 6% pentru aurul realizat şi 5% pentru cuprul produs, care în primii douăzeci de ani de activitate a exploatării miniere inseamna mai mult de 300 milioane dolari.