Huxit sau bluf?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Poate parea o chestie buna pentru unii romani iesirea Ungariei din Uniunea Europeană, pe langa faptul ca pare un lucru departat sau poate imposibil, un simplu bluf, dar lucrurile nu stau chiar asa. Consecintele economice pentru tara noastra ar fi semnificative, intrucat Romania ar deveni efectiv izolata de Occident, chiar si comertul international. Intr-un fel, ar aduce si investitii pentru Romania, din strainatate.

Recentele alegeri parlamentare din Ungaria au fost pozitive pentru FIDESZ, partidul premierului Viktor Orbán: 2,8 milioane de voturi (respectiv 49% din total) şi două treimi din cele 199 de mandate de deputat după redistribuire. Pe locul al doilea, cu 1,1 milioane de voturi (19%) şi 26 de mandate se află o altă formaţiune eurosceptică, Jobbik. Cele care se indreptau spre UE au fost foarte jos, precum socialiştii, verzii, Coaliţia Democratică sau mişcarea Momentum, in total avand mai putin de 30% din sufragii.

Problema principala este ca, dupa ce ca exista deja problemele dintre Ungaria si Comisia Europeana, acuma vine un partid eurosceptic la putere, ca se fie totul țuți. Anul trecut o luase razna Ungaria, cu al ei strigat ”Să oprim Bruxelles-ul”, care a fost lansat de guvernul lui Orbán in tota tara, invitand toti cetăţenii sa-si exprime parerea cu privire la mdoalitatea în care Uniunea Europeană “se joaca” cu independenta tarii. Bruxelles-ul a fost impotriva si a legilor educaţiei, precum şi a politicii fiscale sau pieţei energiei. In acelasi timp, Orban sustine si actiunile Poloniei, dupa ultimele modificari legislative aplicate de Varşovia.

Totusi, Bruxelles-ul nu a avut replici puternice, dure si clare la adresa Ungariei. Lucrurile incep sa schimbe, dar, pentru ca Franţa şi Germania doresc sa realizeze anumite schimbari in politica pentru a asigura viitorul UE, masuri care vor fi anuntate până la vară, ca sa nu mai vorbim de vesnicele discutii de pe toata partea de Est a Europei dintre Bruxelles si partidele care detin puterea, avertismente şi critici, care, in timp, ar putea lua o forma monstruoasa.

Deci, caci astfel se pune problema, exista cu o adevarata o sansa de iesire a Ungariei din blocul comunitar (Hunexit sau Huxit, denumita astfel de analişti)? Opinia majoritara tinde catre “NU”, intrucat politicienii maghiari şi mare parte din votanţii cunosc mult prea bine realitatea “fericita”: economia lor este inca dependenta de fondurile europene.

Dovada: un studiu al KPMG a aratat ca evoluţia medie a PIB-ului Ungariei, de 4,6% pe an în perioada 2006-2015, inseamna, in realitate, fara subventii, doar 1,8%. Deci despre ce vorbim?

În 2016, alt exemplu, Ungaria a absorbit fonduri europene în valoare de 4,54 miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu 0,92 miliarde de euro. Katalin Lévai, europarlamentar socialist, a dovedit, in timpul unor discutii aprinse despre ideea de Huxit, ca aceasta ar inseamna un mare pericol asupra tarii, intrucat multi investitori straini s-ar reloca in alte state membre UE.

In raport cu noi? Pai Ungaria a fost în 2017 al patrulea cel mai mare partener comercial al ţării noastre in exporturi (cam 3 miliarde de euro) şi al treilea ca si cantitate in importuri (cu peste 5,6 miliarde de euro). Asta ar inseamna o adevarata amenintare la adresa celor 8,5 miliarde de euro pe an, in caz de Huxit. Nimeni nu vrea taxe vamale suplimentare, de aceea vorbim despre o relocare a companiilor autohtone care ar veni in statele membre pentru pieţe de desfacere si de aprovizionare. Nu ar mai avea nici marele avantaj geografic, de asemenea, tot ca o consecinta a acesteia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: