Romsilva: Românii ar putea să rămână fără lemne de foc

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn din pădurile din proprietatea statului ar putea s-ar sa ramana nefolosite, din cauza golurilor din legislatie, fiind, mai ales, vesti proaste pentru populatie, pentru ca masa lemnoasa existenta nu va suficienta pentru încălzirea populaţiei, se arata intr-un comunicat emis de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva apreciază că, în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne ne-exploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populaţiei şi a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piaţă, pot interveni majorări de preţuri, pe fondul cererii mari şi al ofertei scăzute”, se precizeaza in acesta.

In acelasi timp, aceasta aminteste si de probabilitatea ca comercializarea lemnului sa inceteze, precum si necesarul de lemne de foc pentru populatie, ca urmare a aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare. Romsilva mai precieaza că, prin ultimele schimbari legislative, trebuie să se realizeze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare.

De asemenea, nu vor mai putea fi realizate lucrările de îngrijire cum trebuie, respectand planurile anuale stabilite în amenajamentele silvice, care ar putea determina, astfel, degradarea pădurilor, scaderea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt şi extinderea bolilor şi dăunătorilor în pădurile din jur.

Solutia prevazuta de Romsilva este renuntarea la obligativitatea efectuării lucrărilor silvice doar prin forţe proprii sau prin prestări silvice, care ar putea preîntâmpina aceste posibile riscuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: