Reducerea financiară a bugetului PAC după 2020, motiv de nemulțumire generală pentru fermierii români

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Seful MADR a declarat ca fermierii romani sunt ingrijorati de modul de oferire al subventiilor si ca nu au fost de acord nici cu ultima masura, respectiv scaderea plafonului in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

Cadrul financiar multianual stabilit anul acesta nu atinge scopurile Romaniei, iar scaderea plafonului pe cei doi piloni din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) si modul de oferire a subventiilor ii alerteaza pe fermierii romani, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, in cadrul intalnirii Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit, de la Sofia.

„Noi consideram ca actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual nu raspunde proiectelor noastre si obiectivelor pe care ni le-am propus. Scaderea plafonului pentru cei doi piloni, coroborata cu modul de acordare a subventiilor creeaza ingrijorare pentru fermierii romani. Plafonarea nu este sustenabila pentru Romania. Aceasta va afecta profund performanta la nivelul fermelor care asigura fondul de marfa necesar alimentarii pietei.

Am folosit si vom folosi mecanisme si instrumente de stimulare, cele folosite pana acum dand unele rezultate, dar acestea sunt departe de dimensiunea necesara. Saltul tinerilor fermieri in Romania a fost timid – de la 5,5% in 2015-2016 la 13% in 2017, din totalul acestora – ceea ce indica directia de actiune care a fost sustinuta atat de politicile europene, cat si de cele nationale integrate metodic in practicile europene”, a spus ministrul Agriculturii.

De asemenea, a mai evidentiat si faptul ca Cadrul Financiar Multianual promoveaza gasirea de solutii pentru tinerii fermieri, pentru inlocuirea generatiilor intr-un cadru dat care, pana in acest moment, nu are un caracter flexibil asa cum ar trebui, pentru a rezolva problemele existenta.

„Romania se confrunta cu cel mai mare si mai profund exod al fortei de munca in randul tinerilor care se indeparteaza de tara. Analizand aceasta stare de fapt, ne punem evident intrebarea ce perspective avem in interpretarea noului plafon de finanţare a PAC post 2020. Raspunsul este ca nivelul de finantare nu satisface nici sperantele tinerilor fermieri si nici nevoia de a gasi solutii pentru marile probleme pe care le ridica fermierilor schimbarile climatice si atacul de boli si daunatori, care afecteaza productia, calitatea acesteia si rezultatul economic al acestora.

Nu poti sa faci mai mult cu bani mai putini, iar in conditiile previzionate, nici atat. Sa fim inteligenti si hotarati, sa prevenim nasterea generatiilor de fermieri tineri din falimente agricole, ne va costa mai mult si va fi mai greu de gestionat”, a precizat ministrul Agriculturii.

Cu toate acestea, tinerii sunt multumiti de rezultatele obtinute in agricultura si gasesc vointa necesara pentru a desfasura o activitate intr-unul dintre domeniile foarte importante, ca securitatea alimentara, iar ca statul incurajeaza o productie economica de calitate prin finantari.

Seful MADR s-a aratat, insa, nemultumit de reducerea PAC dupa 2020 si a spus ca va incerca sa remedieze situatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: