Subvenții pentru tinerii fermieri

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Fermierii care nu au implinit inca varsta de 41 de ani la momentul depunerii cererii de subventii si care au intentia de-asi organiza propria lor exploatatie agricola cu folosul fondurilor europene, tot ce trebuie sa faca este sa se indrepte spre ajutorul financiar pentru Submasura 6.1, ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Scopul acestui ajutor este sa promoveze instalarea pentru prima data a tinerilor fermieri, ca sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole, majorarea numarului de tineri fermieri care debuteaza in lumea afacerilor cu o activitate agricola, in functia de sefi/ manageri de exploatatie, precum si pentru tinerii si familiile din mediul rural de a se stabili in mediul rural.

CONDITII

Beneficiarul submasurii poate fi:

  • Tanarul fermier in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole;
  • Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Exploatatia trebuie sa fie:

  • cu o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO;
  • inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica;
  • inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/ sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA.

Fara a lua in calcul forma de organizare, viitorii beneficiari trebuie sa se afle in categoria microintreprinderilor sau intreprinderilor mici:

  • microintreprinderi – > care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
  • intreprinderi mici   – > care au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei.

Valoarea sprijinului:

Subventiile se vor oferi pentru un interval de cel mult 3 sau 5 ani (ultima posibila doar in cadrul sectorului pomicol), respectiv:

  • 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 S.O. si 50.000 SO
  • 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 SO

Ajutorul in vederea instalarii tinerilor fermieri se da numai ca suma forfetara in 2 transe, adica:

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare;
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei* ani (*cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului  de finantare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: