Pesta porcină lovește din nou: un imperiu distrus într-o singură zi.” E macabru!”
Un alt gigant din agricultura urmeaza sa se prabuseasca. Intr-o zi de marti, 3 iulie 2018 au fost masacrati 48 de MII de porci, asta inseamna in jur de 1 mie pana la 2 mii de porci in fiecare zi. Acuma au fost inchise fabricile lor, alaturi de alte 30 de magazine, 500 de angajați, din cati erau, nu a mai ramas aproape niciunul angajat. 700 de tone de carne, inca necomercializate, au fost sechestrate pentru a fi distruse, la fel si in cazul produselor deja livrate la magazine.
Cine este vinovatul pentru toate acestea? Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a imbolnavit fermele și abatorul, s-a raspandit peste tot. Compania ruinata se numeste CARNIPROD Tulcea, care, inainte, in 2017 avusese venituri de 19 milioane de euro.
Gandeste-te asa: ieri te-ai sculat bogat, azi te-ai sculat sarac, ca si cum ai zice hocus pocus. PUF! Magie, milioane de dolari s-au dus pe apa sambetei. Nicolae Ciuleac, directorul general și acționarul majoritar CARNIPROD Tulcea, care a fost infestata de Pesta Porcina Africana (PPA), a dat un mic interviu despre intamplarile de la firma.
- Ce se întâmplă cu angajații dumneavoastră?
Nicolae Ciuleac: Îi trimit la plimbare.
- V-ați făcut un calcul, știți cât e paguba?
Nicolae Ciuleac: Paguba e uriașă și sunt și pagube colaterale. Avem 700 de tone de carne pe stoc. Tot merge la incinerare. Conform ultimelor date, tot! nicolae-ciuleac-foto_b
- Și marfa din magazine?
Nicolae Ciuleac: Tot. Când am spus tot, înseamnă tot. Magazinele sunt deja închise.
- Practic, e la pământ afacerea pe care ați clădit-o în ani?
Nicolae Ciuleac: Nu sunt la pământ. Oamenii (angajații n.r.), da.
- Ce veți face? Cum veți reclădi afacerea?
Nicolae Ciuleac: Una e zootehnia, alta e producția. Deci, sunt două puncte diferite. O să ne reorganizăm altfel. Asta e. Ce să facem? Voi face în continuare, dar asta e cu bătaie lungă. Fermele trebuie să stea mult timp, să nu se întâmple nimic acolo. Este o perioadă de carantină a fermei, după aceea va trebui noi să intervenim pentru o igienizare mai amplă, pentru că, sigur, nu se putea face întotdeauna așa cum trebuie, pentru că erau populate. Acum, dați-vă seama, că toate canalele de dejecție, și toate treburile astea, virusul ăsta trăiește (virusul Pestei Porcine Africane n.r.) cam 263 de zile, cam atât rezistă. În perioada asta, fermele nu se pot repopula. Trebuie să pui porci-santinele. Deci, nu poți să pui o cantitate mare de porci. Pui un porc, doi, trei santinele.
- Exploatația comercială era asigurată?
Nicolae Ciuleac: Dacă cineva face asigurare pe porc înseamnă că niciun consumator nu-l mai poate plăti, pentru că asigurarea la porc este foarte costisitoare. O să primim despăgubiri, dar nu mă avantajează cu nimic despăgubirile că porc tot nu mai am. Nu avem acum o sumă finală cu care vom fi despăgubiți. Dacă pun și toate magazinele și marfa din 30 de locații de magazine, plus stocurile de carne, vai de mine! Plus cheltuielile colaterale pentru arderea porcilor, lemne și tot ce s-a făcut, oameni implicați. Știți ce e aici? Să ucizi 48.000 de capete de porci?! Nici să nu vă imaginați ce e aici, nu vă gândiți la asta. E macabru!
- Veți disponibiliza toți angajații?
Nicolae Ciuleac: De la complexul zootehnic, da. Să nu zicem chiar toți, dar mare parte. Pe întreaga societate suntem 500 de angajați. La complexul zootehnic sunt 150 de angajați.
Nicolae Ciuleac a construit CARNIPROD de la zero, singur, avand la inceput sursa banilor economisti din Austria, pe timpul regimului lui Ceaușescu, în 1978. În 1993, dupa Revolutie, a revenit in tara si a facut, impreuna cu alți patru asociați, CARNIPROD, care crestea de la an la an, tocmai datorita calitatii ridicate a produselor. În 2002, Nicolae Ciuleac, care era acționar majoritar, a castigat postul de director general, iar atunci a fost momentul in care patronul a decis sa cumpere tehnologie de ultima generatie, in total, investitia insumand 14 milioane de euro, din care 3 milioane de euro accesate prin programul SAPARD.