Primele despăgubiri pentru fermierii afectați de pesta porcină

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Cele dintai despagubiri materiale vin catre crescătorii de porci care au suferit de pe urma pestei porcine, din cauza careia au fost nevoiti sa sacrifice ferme intregi. Se urmareste eradicarea cat mai rapidă a focarelor de pestă porcină africană, se arata scris intr-un comunicat emis de curand de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA.

„Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor. Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă”, menţionează ANSVSA.

Subventiile provin de la ANSVSA, fara a uita ca trebuie sa se limiteze la bugetul stabilit de guvern cu această destinaţie speciala şi date inapoi, pe viitor, de Comisia Europeană, respectandu-se deciziile Grant.

Sumele de compensare se ofera atat în cazul deciziile referitoare la eradicarea rapidă a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale.

„În cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate”, precizează Autoritatea.

Acestea se obtin in urma unei analize coordonate de Comisia de evaluare, care umareste şi aprobă valoarea de înlocuire a animalului/animalelor dupa urmatoarele criterii: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, la momentul distrugerii focarului de boală şi valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.

Se mai arata: , „plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor conform art. 2 lit. a) din Regulamentul nr. 349/2005/CE al Comisiei”

De asemenea, agentia mai mentioneaza si ca: „până la această dată au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populaţiei), dintre care 34 au fost plătite, iar 16 urmează să fie plătite luni, 30 iulie. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (preţul acordat pe kg este cuprins între 8 şi 12 lei, stabilit pe baza criteriilor mai sus menţionate)”.

De asemenea, „40 de dosare de evaluare sunt în curs de finalizare, urmând a fi transmise către ANSVSA în scurt timp, restul de 349 sunt în diferite stadii de analiză în cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel judeţean”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: