GHID COMPLET. SANCTIUNILE pentru nerespectarea regulilor de accesare a subvențiilor

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Minsterul Agriculturii a emis un comunicat printr-un ordin publicat pe site-ul oficial, prin care mentioneaza repercursiunile care se vor aplica in cazul in care fermierii nu vor respecta toate conditiile stabilite de stat/UE pentru beneficierea subventiilor

Probabil cea mai importanta conditie dintre toate este respectarea termenului limita stabilit pentru trasnmiterea cererilor unice, respectiv pana pe 15 mai. Prin urmare, viitorii beneficiari care vor trimite mai tarziu decat acest termen li se vor aplica sanctiuni, gravitatea ei fiind direct proportionala cu depasirea termenului limita si scuzele intarzierii.

De pilda, acolo unde se vor ridica principiile de forta majora si de circumstante exceptionale, fermierul nu va primi sanctiuni pentru intarziere, dar, desigur, va trebui sa aiba suficiente documente din care sa reiasa acest fapt.

Cazurile de forta majora si de circumstante exceptionale sunt:

  • Incapacitatea profesionala pe termen lung a beneficiarului;
  • O catastrofa naturala grava care afecteaza puternic exploatatia agricola;
  • Distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatia agricola;
  • O epizootie sau o boala a plantelor care afecteaza partial sau intregal septelul sau, respectiv culturile beneficiarului;
  • Exproprierea intregii exploatatii agricole sau a unei mari parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata la data depunerii cereri

Pe de alta parte, fara motivari justificare, pentru intarzieri, acesta va plati o reducere de 1% pe zi lucratoare, pentru sumele pe care trebuia sa le primeasca in anul vizat.

Orice depunere care are o intarziere mai mare de 25 de zile de la data cand trebuia transmis va fi REFUZATA, iar, drept urmare, fermierul nu va mai putea beneficia de acel tip de masura, pana la urmatoarea data de depunere/de deschidere a sesiunii.

Viitorii beneficiari care au depus cererea, dar nu au completat toate campurile necesare sau trebuie sa modifice anumite lucruri o pot face. Ele pot fi realizat pana la data de 31 mai.

Daca este realizata mai tarziu de 31 mai modificarea/completarea atunci se va aplica aceeasi sanctiune ca in cazul intarzierii nejustificate: 1% pe zi lucratoare pentru subventiile respective. Modificarile referitoare la cererea de plata vor fi primite numai pana la ultima data de  trasnmitere cu intarziere a cererilor unice; dupa, fermierii nu mai pot interveni in cerere.

Cat priveste retragerea unei cereri, aceasta poate fi facuta in orice moment, in afara de cazul in care persoana care a accesat programul a fost informata de dinainte, cu privire la neconformitatile pe care le avea cererea de plata, chiar si numai notificarea fermierului pentru supradeclarare, ori dorinta agentiei de a intreprinde un control la fata locului.

Normal ca daca controlul are un rezultat negativ, subventiile, puf, dispar! (ca in reclama cu Axion).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: