Agrofam, printre cei mai importanți din agricultura bio
Doctor în științe agronomice și un adevarat fermier, Ștefan Poienaru, acesta este un real exemplu pentru succesul agriculturii romanesti, dar si pentru multi alti antreprenori, care se afla in situatii dificile la acest moment. Domnul Poienaru a reusit nu numai sa depaseasca niste situatii nefavorabile si dificile, care-s legate inerent de modul in care functioneaza piata romaneasca, dar a reusit si sa treaca de etapa start-up.
În județul Ialomița, grupul de firme Agrofam, al carui patron si este, cuprinde din punct de vedere organizatoric şi funcţional in total 4 societăţi comerciale: Agrofam Com SRL, Agrofam Holding SRL, Vitifam SRL și Agrofam Unirea SRL. Principalele activitati desfasurate in agricultura de aceasta firma sunt: cultivarea cerealelor si plantelor tehnice, avand la dispozitie in jur de 8.000 ha de teren agricol, luat in arendă și concesiune, precum și majorarea şi exploatarea efectivului propriu de animale, care numara in final cam 5.000 de capete de ovine şi caprine și realizeaza activități agro-industriale și de comercializare cu ridicata a produselor proprii.
Firma a fost inregistrata la Registrul Comertului in 13 mai 1992, ca societate comerciala Agrofam COM SRL, care inseamna literalmente ,,agricultura si familia’’, care a aparut ca vointa juridica a doua persoane: soții Adela şi Ştefan, amandoi fiind licentiati ca ingineri agronomi.
”Sunt deosebit de importante, atât agricultura cât și industriile prelucrătoare, pentru că se identifică cu ființa națională, fiind principala îndeletnicire a românilor până la epoca industrializării din perioada socialistă a României. De asemenea este o legătură indisolubilă între agricultură și industria alimentară și satul românesc. Ele s-au dezvoltat împreună și s-au susținut reciproc. Eu, dacă n-aș fi ajuns un fermier cu o exploatație de mari dimensiuni, aș fi vrut să fiu un țăran ardelean care să își lucreze propriul pământ și care să trăiască de pe urma muncii brațelor sale și a familiei”, a spus acesta.
O alta faza foarte importanta in crearea “Agrofam” reprezinta aparitia in 1994 a S.C Agrofam Holding și ulterior a Vitifam SRL, Agrofam Unirea SRL, Agrofam Vladeni SRL, Agrofam Trading SRL si Agrofam Prod SRL, astfel, abia in acest moment, fiind completa compania din punct de vedere organizatoric-funcțională și de conducere a activitatilor agricole derulate de grupul de firme de familie. Din 2005, toate SRL-urile au drept director de decizie unic numai pe ”Grup-Agrofam”, din care si fac parte aceste societati. Grupul are 200 salariati, dar Ștefan Poienaru a spus ca:
”suntem deschiși să aducem lângă noi mulți alții, care să facă parte din Familia Agrofam”.
Inventarul activelor, in mare parte, este compus din 20 milioane de euro și contine siloz de cereale aflat în incinta îndiguită, aproape de Calea Ferată, cu capacitatea de 16.000 t, silozul FNC Fetești, cu capacitatea de 45.000 t, ferma de 1.000 capete caprine, ferma de 1.000 capete ovine, fabrica de prelucrare a laptelui, abatorul de ovine și caprine și cele 5 baze de recepție din județul Ialomița, sectorul mecanic și sediile fermelor.