Berea chiar e mai importantă decât pâinea? Cum?!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

O echipă formata de Li Liu de la Stanford are cateva argumente importante care dovedesc care este, cu adevarat, cea mai veche bere din lume, o  noutate care ar redeschide un subiect controversat: cine a fost mai intai, berea sau pâinea?

Într-o peşteră din Israel, azi, echipa a găsit inovaţii de preparare a berii care au existenta de câteva milenii si constituie dovezi pentru cresterea cerealelor în Orientul Apropiat, arata Phys.

Descoperirile lor, care au fost publicate de curand in Journal of Archaeological ScienceReports, aduc dovezi pentru o teorie inca nedovedita si aparuta pentru prima data acum 60 de ani: berea a fost principalul motiv pentru începerea cresterii cerealelor în anumite zone de pe planeta.

In urma cu cateva mii de ani, se stie ca poporul Natufian, un grup de vânători-culegători din estul bazinului Mediteranei, reusisera sa gaseasca o reteta de bere. Liuu, impreuna cu ceilalti cercetatori, au testat reziduuri de la mortare de piatră vechi de 13.000 de ani din Peştera Raqefet, un sit in care au fost descoperite multe ramasite ale acestei culturi uitate de lume, situata undeva in apropiere de Haifa din Israel. Aceste mostre ne arata ca acolo acestia isi fabricau propria bere.

„Este cea mai veche dovadă a existenţei alcoolului produs de oameni”, a mentionat Liu.

Oamenii de stiinta fabricau bere pentru festivităţile ritualice în care îşi cinsteau morţii, cu jertfe.

„Descoperirea indică faptul că producerea alcoolului nu era în mod necesar un rezultat al producţiei agriculturii, ci a fost dezvoltată în scopuri ritualice, cel puţin în anumite limite, înaintea agriculturii”, a mai spus ea.

Principalele descoperi sunt: noi informatii despre poporului Natufian, precum şi faptul ca demonstrează existenţa unor inovaţii tehnologice şi sociale în cultura lor.

„Preparea berii este o parte integrală din ritualuri şi festivităţi, un mecanism important în societăţile ierarhice”, a mai zis Jiajing Wang, coautoare al lucrării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: