De ce zona rurală nu este destul “muncită”
Populatia rurala a Romaniei se situeaza undeva la 10.000 de sate si 9 milioane de locuitori, avand posibilitati multiple de dezvoltare, dar, totusi, fara destul sprijin financiar din partea Guvernului, cu 68% din populatia activa prezentand venituri rezonabile din salarii, ce le permit sa-si indeplineasca principalele nevoi sociale si materiale, excedentul din acestea fiind mic.
Asta arata un nou studiu, Rural Romania, realizat de o firma de cercetare de piata, prin care se evidentiaza o tendinta de combinare intre valorile, stilul de viata si atitudinea consumatorului din zona rurala si urbana, mai ales la tineri. De asta, daca imprejurarile sunt la fel, atitudinile celor 2 tipuri de consumatori sunt si ele, la fel. De aceea, o mai buna promovare a mediului rural ar fi bine venita.
Statistici si studii care sa observe mediul rural, nu numai din perspectiva consumatorului, sunt putine, asta din cauza cheltuililor care presupun realizarea unui astfel de studiu, dar si pentru ca nu exista o reala dorinta de promovare din partea antreprenorilor pentru acest mediu.
In jur de 23%, deci o cantitate importanta, din vazarile celor din retail FMCG provin din mediul rural. Ele au loc mai ales prin canalele de comert traditional, magazinele din rural fiind intr-un numar majoritar (de cam 60%) din totalul retailului de la noi din tara. Mai putin de 10% din magazinele din retele de tip modern sunt ridicat in rural.
Oamenii din zona rurala au ca sursa de venit salariul sau pensia, numai unul din cinci avand si castiguri realizate in mare parte din agricultura. Mai mult de 20% din respondenti au spus ca nu folosesc instrumentele bancare, deoarece cred ca nu au nevoie de ele sau pentru ca nu inteleg mecanismul lor de functionare.
Mai mult de 70% din acestia au spus ca atunci cand merg pana la un hipermarket folosesc masina din dotare. Comertul de tip traditional este cel mai des intalnit, considerentele de convenienta fiind principalul motiv pentru alegerile facute de respondenti.