Berea mănăstirească. Cum ne dăm seama de autenticitatea ei?
Ca un cunoscator in domeniu, in ultimul timp am auzit de la prieteni si diversi oameni vorba asta ca “berea manastireasca este o prostie, putine mai au atenticitatea de azi si majoritatea berarilor o asocieaza astfel numai pentru a castiga mai multi bani, in definitiv, o chestie de marketing”. Acuma, vin eu si va intreb: “nu e asa ca si voi ganditi la fel?”. Adevarul sta, insa, altfel, exista o metoda sigura care demonstreaza LEGAL autenticitatea unei beri manastiresti si aceea este: “Authentic Trappist Product”.
În lume sunt sapte mari mănăstiri care produc bere, şase în Belgia şi una în Olanda. Fiecare manastire are propria ei reteta si, desigur, propriile ei secrete, motiv pentru care au si ajuns atat de cunoscute, deci sa fie considerate un adevarat brand.
“Eu am fost la Koningshoven, mănăstirea din Olanda care produce La Trappe. La poartă era un magazin de unde puteai cumpăra berea lor, brânză şi diverse alte produse pe care le făceau la mănăstire. Înăuntru aveau şi un restaurant pentru turişti, unde puteai, de asemenea ,să deguşti diverse produse manufacturate în mănăstire”, ne zice Costin Ghindea, directorul Bavarom, importatorul La Trappe, una dintre cele două beri mănăstireşti pe care le gasesti mai greu la noi in Romania.
Specialistii ne recomanda sa consumam o bere mănăstirească alaturi de o brânză cu mucegai şi pâine prăjită si fara cutii de pop corn, va rog, ca nu da deloc un gust bun!
O alta veste buna este ca te poti imbata linistit dupa cateva beri din acestea, iar de dimineata nu vei simti dureri de cap, asa cum resimte corpul in general dupa o mahmureala. Totul se datoreaza faptului ca nu berarii de la manastiri nu utilizeaza aditivi in procesul de fabricatie a berii. Asta inseamna efectiv ca e mai sanatoasa, ca o friptura facuta la gratar vs cea luata deja facuta de la magazin sau Mega Image (ca tot am vazut ca se ia de acolo in prostie).
“În urmă cu 2-3 ani vindeam 2-3 paleţi pe an, acum vindem aceeaşi cantitate pe lună. În general, clienţii acestui tip de bere sunt cei un pic instruiţi, care au mai fost pe afară şi au habar despre ce e vorba. Din păcate, există mentalitatea aceea, “decât să plătească 7 lei pe o sticlă, mai bine dă 3 lei”, însă cu siguranţă calitatea nu e aceeaşi”, ne mai explica directorul Ghindea.
Berile trapiste şi mănăstirile unde se fac:
- La Trappe – Koningshoeven (Olanda)
- Achel – St. Benedictusabdij De Achelse Kluis (Belgia)
- Chimay – Abbaye N.- D de la Paix (Belgia)
- Rochefort – Abbaye N. – D. De Saint Remy (Belgia)
- Westmalle – Abdij der Trappisten (Belgia)
- Westvleteren – Sint Sixtus-Abdij (Belgia)
- Orval – Abbaye N.-D. d’Orval te Villers (Belgia)