Popularitatea berii din Evul Mediu

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Poate va mira, dar berea este unul dintre cele mai cunoscute si consumate alimente din evul mediu. Oricine, inclusiv cei mai saraci o puteau consuma, ba chiar si mai mult acolo unde vremea specifica zonei nu permitea cresterea vite de vie. Totodata, era bauta si pentru ca se considera ca era o sursa foarte buna de calorii. In regiunile de Sud, in schimb, unde vita de vie se putea dezvolta foarte bine, berea era bauta doar de cei care nu aveau posibilitati materiale.

O alta cauza pentru popularitatea acestui tip de bautura este si lipsa de incredere a oamenilor in puritatea apei, in perioada cand bolile se luau mai ales pe calea apei (cum era cazul holerei, de pilda). Dar care e motivul consumului berii sau vinului, in locul elementului esential al vietii? pai pentru ca se stia ca in procesul de facere a bauturilor alcoolice, prin fierbere apei ii erau eliminate orice fel de micoro organisme.

Cu toate acestea, nu toti agreau acest tip de bautura, in special “oamenii de stiinta” de atunci, cum este cazul arabilor (care dupa cum bine stim le este interzis) sau cel al grecilor, pentru care doar vinul exista pe lume. Haideti sa va dam si cateva exemple. Unul dintre ele este medicul Aldobrandino(Aldebrandin ) de Siena care afirma despre bere, in 1256, ca: “Dar, de la ingredientele care se face, de la ov?z, orz sau de grau, aceasta (berea) d?uneaza la cap si stomac, cauzeaza o respiratie urat mirositoare si ruinarea dintilor , umple stomacul cu vapori rai, si, ca urmare a amestecului cu vin oricine se imbata rapid; dar nu au proprietatea de a facilita urinarea si a fac carnea alba si de buna.”  Nota: nu se stie exact daca el se referea la carnea pentru friptura sau la carnea de om. 

Maine si poimaine revenim cu urmatoarele articole AICI (daca au aparut)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: