Mituri despre mahmureala

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un grup de cercetatori a decis sa sparga inca un mit cu privire la mahmureala! Cat de importanta este ordinea bauturilor, ca factor in lantul cauzal al betiei? Ne provoaca sau nu mahmureala? Exista macar o influenta? 

Studiul a avut drept obiect 90 de voluntari, iar scopul era de a analiza „influenţa combinaţiei şi a ordinii de consum a berii şi vinului asupra intensităţii mahmurelii,” explica oamenii de stiinta. 

Voluntarii au fost divizati in 3 grupulete: cei din primul au consumat mai intai – 2 halbe şi jumătate cu bere, ulterior band inca 4 pahare mari cu vin alb. Al doilea grup a avut aceeasi cantitate de alcool, dar au luat-o in ordine inversa, incepand cu ultimul si terminad cu primul. Al treilea grup a consumat numai una din cele 2.

In tot timpul studiului, voluntarii care se aflau intre varstele de 19 și 40 de ani, au discutat non-stop cu oamenii de stiinta, privitor la modul in care se simteau dupa ce consumau bauturile alcoolice. In acelasi timp, acestia au fost urmariti tot timpul de echipa medicală, pe durata nopților de studiu.

Dupa ce au consumat suficient alcool, o parte dintre voluntari au si vomitat. Fiecare a avut un anumit numar in functie de criteriile stabilite de „Scara Mahmurelii Acute.” Principalele simpotome date de mahmureala au fost: sete, oboseală, durere de cap, ameţeală, greaţă, neplăceri stomacale, ritm cardiac crescut şi inapetenţă.

„Oricât de neplăcute sunt mahmurelile, trebuie să ne amintim că acestea au cel puţin un beneficiu important – ele reprezintă un semnal de alarmă cu rol de protecţie care cu siguranţă i-a ajutat pe oameni de-a lungul secolelor să îşi schimbe comportamentele. Cu alte cuvinte, acestea ne pot ajuta să învăţăm din greşelile noastre”, a spus Kai Hensel, membru al Universităţii Cambridge din Marea Britanie şi coautor al studiului.

Principala concluzie a studiului a fost ca, indiferent de ordinea in care consumi bauturile alcoolice, ea nu va influenta in niciun fel starea de mahmureala. Mahmureala este asigurata, chiar daca ai respectat o ordine, iar, astfel, te-ai imbatat mai greu, tot ce e in exces duce la mahmureala.

„Am utilizat vin alb şi bere lager şi nu am identificat niciun adevăr în faptul că berea înainte de vin conferă o mahmureală mai uşoară în comparaţie cu situaţia inversă”, a spus Joran Kochling, coordonatorul studiului de la Universitatea Witten/Herdecke din Germania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: