TOTUL despre aparatul dentar

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Ne-am gandit zilele astea ca poate si tu vrei sa-ti pui aparat de dentar si nu stii ce deciziei sa iei, din cauza miturilor/zvonurilor/minciunilor (spune-le cum doresti) care circula prin lumea mondena. Ei, astazi distrugem orice mit impreuna!

  • Daca nu doare inseamna ca e ineficient

Sa nu uitam ca majoritatea aparatelor dentare se pun pe exteriorul dinților, al caror mecanism porneste numai la un anumit moment si numai pentru un anumit interval si au nevoie si de module elastice atașate la brackeții de pe arcadele dentare.

La fiecare programare, medicul dumneavoastră ortodont va monta aparatul dentar in asa fel incat sa fie eficient, iar dupa, la anumite intervale de timp inexacte veti simti mici discomforturi (intr-adevar uneori poti simti durere daca porti indelungat elasticile pe timpul zilei si nu pe timpul noptii).

  • Nu se mai utilizeaza de adulti

Normal ca exista o singura perioada a vietii tale cand aparatul va avea eficienta sa maxima, respectiv intre 9 si 14 ani, dupa insa…normal ca perioada de aranjare a dintilor in pozitia corecta creste pe masura ce inaintam in varsta. Cu toate acestea, nu inseamna ca si adultii nu pot purta: 20% dintre adulți aleg să poarte un astfel de dispozitiv si nu ar trebui sa o vedeti ca pe un fel de rusine sau ceva. Ca o mica nota, ganditi-va ca si eu am intalnit persoane la varsta de 25 de ani care purtau aparat dentar si mi-au explicat ca, normal ca ar fi vrut sa-l poarte mai devreme, insa parintii lui ori n-au avut bani suficienti ori nu s-au preocupat suficient de aceasta problema/nici macar n-au semnalat-o.

  • E rusinos

Unele persoane zic ca este o adevarata moda, pentru ca sunt din in ce mai multe persoane care au nevoie de el si-l poarta, ca sa nu mai vorbim de multitudinea de culori cu care vine aceasta optiune: personalizarea lor cu brackeți colorati (sunt de toate culorile) este noul trend. Aparatele dentare moderne iti ofera la dispozitie o gamă larga de culori și tipuri din care sa alegi, iar majoritatea dintre ele au drept scop principal sa fie cat mai putin vizibile ochiului uman si cat mai putin deranjante. Astfel este cazul cu varianta Incognito sau cea Invisalign.

  • Este dificil sa mesteci cu aparatul dentar pe dinti

Sincer, pot sa spun chiar si din experienta, chiar daca am avut un aparat dentar pe cerul gurii (tot era complicat cand mancam, mai ales cand mestecam guma si o loveam foarte des cu limba, din greseala), ca nu este chiar asa dificil de mestecat. Mai mult este vorba de perioada de acomodare, dupa ce incepi sa te obisnuiesti cu el, nici macar nu-l mai semnalezi, uiti de el acolo.

  • Este vorba numai de estetica

Nu e vorba obligatoriu de a arata bine, ci mai mult de ideea de a evita probleme dentare de mai tarziu, cand vei inainta in varsta. In plus, nimeni nu vrea sa aiba un zambet urat.

  • Cel putin 2 ani, minimum

Nu exista ideea de: daca nu porti un aparat dentar cel putin 2 ani il porti degeaba. Eu am purtat jumatate de an si tot mi-au fost reperati dintii. Singura exceptie face in cazurile mai complicate, in care aparatele dentare trebuie purtate pe intervale foarte lungi de timp.

  • Nu pot practica sporturi dacă port aparat dentar

Nu exista asa ceva, eu faceam baschet in clasa a 5 a in generala cu aparatul dentar pe cerul gurii si nu aveam nicio problema. Ai nevoie numai de un dispozitiv de protecție dentară în sporturile de contact (arte marțiale, box), dar atat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: