Inagurarea Bursei de Pește nefuncțională

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Bursa de Pește din Tulcea a fost inaugurată pe data de 8 aprilie cu un singur motiv: pentru ca finanțarea europeană să nu fie pierdută. Aceasta idee a fost afirmata de numerosi oficiali, care au trebuit sa dea explicatii, de ce bursa a fost inaugurata daca ea nu functioneaza. Astfel, dupa ce au plecat toti reprezentantii Guvernului, Bursa a fost imediat închisă, iar autoritatile locale au anuntat ca ea va fi redeschisa abia la vară, cand va functiona de-adevaratelea, dupa cum au declarat, pentru PressHub.ro și Info Sud-Est Grigore Baboianu și Adrian Izvoranu, directorii entitatii.

Sursa foto: CJ Tulcea

Proiectul a fost terminat in urma cu 3 ani, dar Bursa nu incepuse sa functioneze și, dupa cum se specifica in legislatia UE, in cazul in care nu exista utilitate publica, banii inseamna ca au fost dati inutil si, deci, vor trebui rambursati. De aici si ideea inaugurării proiectului și neceistatea de a  realiza două tranzacții rapide dar cruciale.

Motivul pentru care nu a functionat entitatea se datoreaza unei erori din proiect: investiția inițială nu avea inclusa și racordarea la utilități, fiind imposibil ca acolo sa lucreze oameni in lipsa luminii și a apei. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii de atunci, a sanctionat persoanele responsabile de această eroare și a pornit o anchetă, cu toate ca ea nu s-a finalizat niciodata. Dupa 3 ani de la acest eveniment, eroarea a fost acoperita și Bursa a putut deveni functionala.

Astfel, am ajuns in 2019 cand a fost inaugurata de-adevaratelea Bursa de peste, in prezenta prim-ministrului Viorica Dăncilă, a ministrului Agriculturii Petre Daea, a ministrului de Interne Carmen Dan, a ministrului Transportului Răzvan Cuc și a președintelui Consiliului Județean Tulcea Horia Teodorescu (PSD).

Interesant este ca pe data de 11 aprilie, pe sediul clădirii nu exista nici un program de funcționare, nici alte informatii cu privire la acest aspect. Paznicii clădirii nu lasa pe nimeni sa intre: ”Nu se intră, e închis. Nu se vinde, nu se cumpără niciun pește. Sunați-l pe director dacă vreți să știți de ce”.

Grigore Baboianu, directorul Bursei de Pește:

„S-a făcut inaugurarea pentru că riscam penalități. A fost ca o repetiție, încă nu e funcțională”

Grigore Baboianu, care a avut si calitatea de șef al Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD), a spus ca Bursa nu este încă funcțională și a fost inaugurată doar pentru ca autoritatile sa nu fie obligate la penalități. Proiectul a avut finantare prin depunerea proiectului de ARBDD, Consiliul Județean Tulcea și Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură.

“Bursa încă nu funcționează pentru că în această perioadă Casa de Comerț Agroalimentar, care a preluat Bursa și care o va face funcțională, finisează toate formele de funcționare, regulamente și alte elemente care să pună în aplicare conceptul de funcționare. Deocamdată se pregătește și, în foarte scurt timp, se va anunța pe site-ul Bursei (Bursa nu are site încă, n.red.) modul de funcționare, se va afișa și regulament. Mai multe detalii privind stadiul organizării îl puteți obține de la sediul central, de la domnul Adrian Izvoranu, care este directorul general al Casei de Comerț”, a spusGrigore Baboianu.

Directorul Bursei a spus clar, nu putea risca penalitatile de la UE si sa piarda finantarea:

”Inaugurarea s-a făcut pentru că a existat o obligație de la finanțator, pentru că altfel exista riscul să se plătească niște penalități. Ea este încheiată, s-au făcut toate probele tehnologice și s-a inaugurat tocmai pentru a se vedea dacă poate funcționa în ansamblul care a fost creat în această zonă. Și s-a făcut, cum se spune, o repetiție, o verificare a funcționării ei din punct de vedere tehnic. Urmează să punem la punct celelalte detalii, inclusiv poate și de reglementare, cu siguranță”, a conchis directorul Bursei de Pește din Tulcea.

Adrian Izvoranu, șeful societății este cel care va administra tranzacțiile Bursei:

”În ziua când a venit doamna premier, am tranzacționat 5 tone de pește ca să arătăm că funcționează instalațiile”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: