Notre-Dame a ars, luni seară

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Parchetul din Paris a inceput o anchetă cu privire la incendiului pornit la Catedrala Notre-Dame, de luni seara, insa sansele ca aceasta sa se sfarseasca cu o concluzie certa sunt mici, deoarece flacarile au distrus deja majoritatea probelor. De asemenea, tot pe net au fost eliberate cele dintai imagini cara prezinta interiorul monumentului istoric, dupa incident.

FOTO EPA-EFE/ Ian Langsdon

Nu se stie aproape nimic despre cum a pornit focul imens care a distrus Notre Dame din Paris, pe data de luni, 15 aprilie. Ulterior numeroaselor discutii, procurorii din Paris au deschis un dosar pentru a afla adevarul cu privire la incident, pentru „distrugere prin foc involuntar,“. Investigaţiile care urmeaza a fi realizate de către Direcţia Regională a Poliţiei Judiciare ar putea dura luni, daca nu ani intregi.

Stim sigur ca flacarile au izbucnit inainte de ora 19. Unde pe la ora (locala) 18:50 (19:50, ora României), se declanşează un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Au fost mobilizate departamente intregi de pompieri, care se lupta cu focurile ore si ore, incercand inutil sa opreasca falacrile care distrugeau parti din ce in ce mai mari din monumentul istoric. Focul s-a extins foarte rapid si a pornit de undeva din pod, plecand spre zona de sus a edificiului, unde a cuprins o turlă, care s-a rupt şi s-a prăbuşit în interior. Competenta a fost declinata brigăzii criminale a poliţiei judiciare, avand in vedere gradul de dificultate a investigaţiilor şi nivelul pagubelor, scrie Le Parisien.

  • Se crede a fi un accident.

Dupa cum se poate vedea si in poze, pe lateralele catedralei fusesera construite schele pentru lucrările de renovare. Anchetatorii se gandesc la cazul in care un focar a fost provocat de o lucrare de sudură realizata pe şarpanta din lemn.

Avand in vedere ca sarpanta este foarte veche, o parte din lemn este în descompunere, ceea ce inseamna ca o sudură sau un scurtcircuit ar putea conduce imediat la o scânteie nedepistabilă. Treaba politistilor este de a gasi locul din care ar fi pornit scanteia pentru a afla, de fapt, dacă este vorba, in acest caz, de o neglijenţă şi cine ar fi vinovatul.

Incendiul a pornit la ora de vârf, când centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde e plasata si Notre Dame, e plina de maşini. Cetatenii au pus si bete in roate autoritatilor, deoarece nebunia de oameni s-a pornit tocmai spre catedrala arzand, pe cand cei 400 de pompieri încercau să ajungă cât mai aproape. Momentul cu adevarat dramatic si care a rupt inimile tuturor internautilor si parizienilor a fost caderea turlei catedralei sau fleşa (denumire alternativa), respectiv turnul în formă de săgeată de la mijlocul catedralei, cu o inaltime de 93 de metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: