Dieta Atkins, avantaje, dezavantaje și mituri

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

In dieta Atkins este vorba despre a consuma cat mai putini carbohidrați, de aceea, va recomandam sa va asigurati ca, inainte de a incepe acest program alimentar, sunteti pregatiti sa treceti prin etapele stricte.

Dieta Atkins nu contine (mai deloc) carbohidrați, iar in cadrul ei ai acces la carne, ouă, brânză, limitand făinoasele, fructele dulci și orice aliment care face parte din aceasta ultima categorie. Este creatia din 1970 a doctorului Atkins și a prins in ultima perioada din ce in ce mai multi adepti. Desigur ca, de atunci si pana astazi, dieta nu mai este aceeasi.

Ideea de la care s-a pornit cu dieta Atkins este ca obezitatea si epidemia de acest gen este cauzata de consumul exagerat de carbohidrați ca pâinea albă, dulciuri, făinoase. Din acest motiv, alimentatia din aceasta dieta incearca sa elimine complet carbohidratii. Pe de alta parte, s-a favorizat foarte mult consumul de carne, ouă, lactate, grăsimi vegetale. Foarte important de precizat este ca nu e nevoie sa numeri caloriile, sa cantaresti alimentelor sau sa respecti intocmai la anumite ore mesele.

În dieta Atkins sunt nu sunt prezente glucidele, motiv pentru care organismul are nevoie de alte surse de energie, precum grăsimea depozitată în țesutul adipos. Detalii cu privire la etape (4 in total):

  • consumul de carbohidrați este limitat sub 20 g/zi, 15 g dintre acestea provenind din sursă vegetală, cu un aport crescut de fibre în alimentare.
  • nu sunt limitar la consumul de proteine sau de lipide (de aici si popularitatea)
  • pe parcursul etapelor cantitatea de carbohidrați va crește progresiv.

Ce ai voie să mănânci:

Este permis sa consumi: carne albă sau roșie, pește, fructe de mare, ouă, vegetale care au puțini carbohidrați. Din cand in cand este posibila si o felie de pâine, un fruct, puțin lapte, alune, semințe.

Principalele avantaje:

Este o modalitate foarte avantajoasa de a da jos din kilograme, poti ajunge sa slabesti si 8 kilograme în primele 2 săptămâni.

Dezanvatajul principal este ca nu ai voie chestii dulcii, dar si: pâine, cartofi dulci, orez.

Totodata, pentru ca nu incurajeaza consumul de fructe sau legume, pe termen lung, unii nutritionisti o considera o dieta dezechilibrata, care poate duce la anumite probleme de sanatate, precum: slăbirea organismului, apariția stării de vomă, de greață, constipație.

Mare grija sa nu te anemiezi din lipsa fructelor, de aceea este important sa consulti medicul inainte, pentru a te asigura ca nu vei avea probleme de sanatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: