Ghidul de restaurante care a adus faimă internațională României
La gala Gault&Millau de la sfarsitul lunii iunie, de anul acesta, s-a lansat ghidul de restaurante pentru România. In acesta au fost incluse 275 de restaurante și localuri POP (183 restaurante și 92 localuri POP) pentru editia de anul acesta, din cele mai importante 15 orașe- 154 de localuri au fost in premiera introduse, in comparatie cu editia din anul precedent. În total, restaurantele din România au primit 108 bonete, ceea ce conduce la o consacrare internationala in gastronomie pentru Romania.

Cel mai important premiu din 2019 a fost oferit lui Alexandru Dumitru (restaurantul Bistro Ateneu, București), care a realizat scorul maxim din ghidul de restaurante Gault&Millau Romania 2019–15,5 puncte și 3 bonete. Alte 4 restaurante din România au primit un scor de 15 puncte și 3 bonete : Baracca (Cluj-Napoca), Fragment (Cluj-Napoca), KAIAMO (București) și the ARTIST (București).
Inca 8 categorii de premii au fost oferite, unele, pentru prima data tarii noastre: Marii bucătari de mâine, Femeia bucătar a anului, Bucătarii regionali ai anului, Terroir, Cofetar-patiserul anului, Echipa de servicii a anului, Trofeele POP și Promotorii gastronomiei românești.
- 17 evaluatori români şi internaţionali au facut parte din juriu
Juriul a fost compus dintr-o echipa de 17 evaluatori, 15 fiind locali (cetățeni români și expați) și 2 internaționali.
„Investiția în Gault&Millau este de fapt investiția într–o platformă globală care poate exprima clar și convingător potențialul gastronomic local, cu un impact semnificativ în HoReCa, turismul și agricultura din România. Sper ca recunoașterea oferită de echipele noastre locale și internaționale de evaluatori să genereze un nivel mai mare de încredere pentru cei care îndrăznesc să facă lucrurile cu autenticitate și asumare, cu toate riscurile și obstacolele inerente.Sper, de asemenea, ca modul în care va evolua gastronomia din România, să fie o chemare puternică pentru românii care de ani buni creează gust și experiențe culinare deosebite în alte părți ale lumii.”, declară Alexandru Almăjeanu, fondator, Gault&Millau România
„A doua ediție a ghidului de restaurante Gault&Millau reprezintă deja o consolidare a brandului în România: acoperire națională, un număr aproape dublu de restaurante selectate, o creștere a nivelului experienței gastronomice care se reflectă în scoruri mai mari în 2019. Presiunea pozitivă a prezenței ghidului Gault&Millauîn România funcționează și va continua să aducă rezultate semnificative pentru piața locală.”, a mai spus Raluca Hriţcu şi Ştefan Mortici, Country Managers Gault&Millau România
Premiile Gault&Millau România 2019 sunt:
- Bucătarul–șef al anului | Chef of the Year
Alexandru DUMITRU – Bistro Ateneu, 15,5 puncte & 3 bonete
- Marii bucătari de mâine | Great Chefs of Tomorrow prezentat de Nespresso
Andrei CHELARU – Fragment, 15 puncte & 3 bonete
Radu C.M. IONESCU – Kaiamo, 15 puncte & 3 bonete
Roland SUCIU – Baracca, 15 puncte & 3 bonete
- Femeia bucătar a anului | Woman Chef of the Year, prezentat de S.E.R.V.E
Oana Irina COANTĂ – Bistro de l’Arte, 12,5 puncte & 1 bonetă
- Bucătarii regionali ai anului | Regional Chefs of the Year
Dobrogea: Anne Marie ROSENBERG – Clos de Colombes, 12 puncte & 1 bonetă
Moldova, prezentat de Agricola International: Claudia BĂCĂUANU – Toujours, 12 puncte & 1 bonetă
Muntenia, prezentat de Hochland: Paul OPPENKAMP – the Artist 15, puncte & 3 bonete
Transilvania, prezentat de Bit Soft: Roland SZEGEDI – Cabinet de Vin & Cocotte, 13 puncte & 2 bonete
- Terroir prezentat de Nasul Roșu
Ioan BEBEȘELEA – Syndicat Gourmet 12,5 puncte & 1 bonetă
- Cofetar-Patiserul anului | Pastry Chef of the Year, prezentat de Nazzuro Aqua
Ana CONSULEA – Zexe Braserie 11 puncte & 1 bonetă
- Echipa de servicii a anului | Service of the Year, prezentat de Sezonul Franța – România
Echipa Baracca
- Trofeele POP | POP Trophies, prezentat de Domeniul Coroanei Segarcea
Mésange Fromagerie
Papila
Pizza Mania
- Promotorii gastronomiei românești | Culinary advocacy , prezentat de Budureasca
Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 – Puncte gastronomice locale
Asociatia My Transylvania, Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival
Gastro Art – Proiect editorial