3 noi legi ESENȚIALE din domeniul agricol care, POSIBIL, vor intra în vigoare

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Au fost propuse 3 noi legi deputaților din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, acestea urmand a fi dezbatute in sesiunea parlamentară din toamna, a transmis Alexandru Stănescu, președintele comisiei de profil din Camera Deputaților.

Cele 3 noi legi privesc: vânzarea terenurilor agricole, comasarea terenurilor, in legatura cu care inca se discuta articolele cu reprezentanții asociațiilor profesionale și cu fermierii, și, in final, o lege cu privire la pamant, despre care se va vorbi abia in sesiunea parlamentara urmatoare. Toate 3 insa vor fi cu siguranta dezbatute si solutionate, ele reprezentand cele mai importante obiective ale comisiei de resort din Camera Deputaților.

„În ceea ce privește proiectul legii vânzării terenurilor agricole, au avut loc dezbateri cu reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ne dorim ca, până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, să existe o clarificare a punctelor de vedere asupra noilor reglementări. Legea vizează trei aspecte importante. Unul dintre ele este preempțiunea, în care vor fi definite zonele de preempțiune pentru arendași, coproprietari sau alte persoane implicate. O a doua temă este legată de persoana care cumpără terenul și, a treia problemă, o clarificare legislativă trebuie adusă în ceea ce privește cetățenia cumpărătorului”, a spus Alexandru Stănescu.

Cu privire la dispozitiile privind comasarea terenurilor, juristii din parlament doresc o reorganizare structurală a terenurilor cu suprafețe mici:

Este o lege utilă, dar încă există divergențe între specialiști și reprezentanți ai fermierilor”, a spus Tinel Gheorghe, deputat, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.

„Cred că o prioritate a comisiei ar trebui să fie o lege de protejare și de amenajare a solului. De altfel, am fost inițiatorul unui proiect de lege cu această temă, dar sunt ani de zile de când nu a înaintat. O astfel de lege ar trebui să definească modul de gestionare a solului, să stabilească norme și soluții tehnice și să protejeze reursele solului printr-o politică națională care să includă și măsuri antigrindină sau împotriva secetei”, a mai atentionat Tinel Gheorghe.

Peste 9 zile, de azi, Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților se va afla in cadrul unei sedinte la Oradea, alaturi de fermieri și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul agricol:

Există o tradiție ca în vacanța parlamentară să existe o ședință a comisei la care să participe reprezentanți ai fermierilor și ai instituțiilor de profil”, a amintit deputatul Alexandru Stănescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: