De ce ar trebui să consumi mai des fructe oleaginoase
Din categoria fructe oleaginoase fac parte măslinele, nucile, alunele, migdalele, avocado si nucile de cocos.
Aceasta categorie se remarca prin cantitatea calorica mare, toate fructele fiind compuse din multe grăsimi nesaturate, minerale (fier, zinc, calciu, potasiu, magneziu, seleniu), vitamine (vitaminele B şi E) şi proteine. Pot fi consumate simplu, fara alte operatiuni sau sub forma de ulei. In ciuda aportului crescut de calorii, medicii le considera extrem de benefice corpului, mai ales creierului.
De la nuca de cocos este recomandat mai ales uleiul de cocos, o foarte buna alternativa la floarea soarelui. Se poate adauga la salate. La fel de bun este si uleiul de masline virgin.
Tot acest tip de fructe sunt pline de oligo-elemente (minerale) care intaresc sistemul imunitar şi cresc capacitatea de apărare a organismului.
Cuprul produce substantele interleukine, care ajuta corpul sa lupte contra infecţiilor virale şi bacteriene.
De asemenea, reduc nivelul colesterolului în sânge, datorita continutului ridicat de grăsimi nesaturate şi mai ales a acidului linoleic (omega 6). Cel din urma este un acid gras esenţial, precursor al prostaglandinelor, substanţe care mentin fluiditatea sângelui, elasticitatea pereţilor vasculari şi tensiunea arteriala la un nivel normal.
Cresc fertilitatea masculină şi calitatea spermei prin cantitatea mare de seleniu.
Nucile ameliorează durerile sindromului pre-menstrual, datorita vitaminei B6.
Uleiul de măsline este foarte rapid absorbit de corp şi contribuie la functionarea corecta a procesului digestiv, îmbunătăţind tranzitul intestinal şi prevenind constipaţia. Daca este tinut putin in gura iti albeste dintii.
Tot acesta contine grăsimi mono-nesaturate (protejeaza inima), pe cand uleiul de floarea-soarelui este bogat in vitamine E (antioxidant).
Migdalele sunt pline de antioxidanti şi sunt printre cele mai recomandate surse surse vegetale de calciu.
Fisticul are in compunere fier şi calciu. Ganditi-va ca 100 g de nuci iti ofera necesarul zilnic de cupru şi vitamina E. 1 pumn de alune sau nuci in fiecare zi cresc performanţele intelectuale.