Tarhonul, medicament și condiment
Tarhonul este probabil unul dintre cele mai folosite condimente de romani. Majoritatea ii gasesc utilizarea numai in preparate, ceea ce nu stiu ei este ca poate fi, in acelasi timp, si un super-medicament natural.
De fapt, medicamentul sunt frunzele de tarhon care contin o gramada de antioxidanți, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, cupru, magneziu, potasiu iod, fosfor.
Cand trebuie sa ne vindecam de anumite boli, acesta se poate prepara sub formă de ceai, tinctură sau ulei.
Printre marile avantaje mentionam:
- poate mari pofta de mâncare.
- un diuretic foarte bun
- este recomandat in cazul femeilor care au menstruație neregulată sau menopauză.
- substante analgezice care amelioreaza durerea in general
- ceaiul de tarhon este recomandat impotriva tusei sau cand ai racit
- Balonarea, senzația de greață poate fi ameliorata
- daca bei in fiecare seara o ceașcă de ceai de tarhon o sa ai un somn mult mai bun
- ameliorarea episoadelor de reumatism.
- bun contra gastritei, dar și contra colicii biliare.
- anorexie.
- unele studii au arata si o contributie in eliminarea migrenelor sau durerilor de cap.
- tot la nivel de studii, acestea au demonstrat ca exista o canitate mare de compuși poli-fenolici din tarhon care reduc nivelul de glucoză din sânge.
- Uleiul esențial de tarhon, care se realizeaza din vârfurile și frunzele de flori ale plantei, este utilizat pentru a vindeca mai multe probleme de sănătate, printre care si reumatism sau stimulant digestiv.
- bun contra viermilor intestinali.
- este plin de betacaroten si imbunatateste funcția oculară.