PPA revine în județul Alba

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

O nouă locație din țară a fost declarată infectată cu Pesta Porcină Africană (PPA), la sfârșitul săptămânii trecute. 2 porci au fost diagnosticați cu această boală într-o gospodărie din comuna Vidra, satul Goiești. Animalele au fost uncise de către proprietari, iar cadavrele ecarisate, carcasele de carne distruse.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a decis să sacrifice doi porci din Vidra, deoarece existau suspiciuni că erau infectați cu virusul PPA, având semne clinice de boală, iar o echipă de câțiva medici veterinari, mare parte din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală, au plecat la gospodăria respectivă pentru a începe ancheta epidemiologică. Porcii au fost uciși de proprietari, s-a realizat ecarisarea cadavrelor, iar testele de identificare a genomului virusului PPA au confirmat diagnosticul. Analizele fuseseră realizate la Laboratorul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor Alba, respectiv la Laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.

Înainte de etapa analizelor, s-a realizat dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de adăpost, aleilor și perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana și carcasele cu carne au fost distruse.

Când există suspiciuni, exploatația va fi sub observație sanitară veterinară non stop, motiv pentru care s-a interzis aducerea altor porci, a fost redus accesul persoanelor străine, pentru ca virusul să nu se extindă și la alte gospodării.

Totodată, la ieșirile din localitate au existat filtre de dezinfecție, iar pe o rază de 13 kilometri, în jurul focarului, s-a decis intensificarea vânătorii porcilor mistreți. Porcii din respectiva gospodărie nu erau crotaliați.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a organizat întâlniri urgente pentru  realizarea unui plan de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Pesta Porcină Africană nu s-a extins, deocamdată, pe teritoriul județului Alba.

„Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

  • Printre altele

Nu pătrundeți în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat în afara casei; nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala; bine e ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să așezați o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, ca să nu se întâlnească cu porci din afara curții dvs., cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; Dacă sunt vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, în nici un caz nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; Nu utilizați în hrana animalelor iarbă luată de pe câmp, deoarece ar fi putut fi infectată de porci mistreţi bolnavi.

 

Este deja dovedit și știut că PPA nu face rău oamenilor, nefiind risc de îmbolnăvire pentru oameni. Totuși, influențează negativ și puternic economia și societatea în genere, au spus reprezentanții DSVSA Alba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: