TOTUL despre avocado

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Ce secrete nutriționale ascunde avocado-ul? Este unul dintre cele mai îndrăgite alimente, dar și unul extrem de sănătos, folosit mai ales în diete (curi de slăbire), dar și în programul nutrițional al sportivilor. Doctorul Mihaela Bilic ne va dezvălui toate secretele privind avocado-ul, dar și care-s metodele recomandate de consum.

După ce am publicat (și continuăm) seria articolelor de Mihaela Bilic, astăzi revenim cu o altă părere a cunoscutului nutriționist.

  • Probabil că avocado este cel mai puțin criticat aliment. Aceasta îi dă denumirea alternativă de fructul de unt, deoarece este un excelent înlocuitor al uleiului/untului:

”Deși este fructul exotic al unui arbore din America de Sud, avocado este mai degrabă un oleaginos din punct de vedere nutritiv. Conținutul lui bogat în grăsimi îl califică drept o alternativă la ulei sau unt. Poate fi consumat ca atare, proaspăt, în salate, ca ingredient pentru sandvișuri sau în tradiționalul guacamole.”

  • După cum precizam, gustul său a cucerit pe toată lumea și a fost, într-un fel, globalizat:

“Avocado a cucerit în ultimii ani tot mapamondul, gustul lui de nucă verde și consistența cremoasă sunt pe placul multor consumatori. Dpdv nutritiv are o mulțime de avantaje: conținut mare de fibre, acizi grași mono-nesaturați, vitamina E din belșug și vitamina K(atenție pentru cei cu medicație anticoagulantă!)

  • Cât e recomandat să mâncăm? Care este limita?

“Porția corectă este de 100g (adică jumătate de fruct) și conține: 2g proteine, 9g glucide, 15g grăsimi, 7g fibre și 150cal. În plus are fitosteroli care scad colesterolul din sânge și antioxidanți similari cu cei din broccoli.”

  • Este prezentă în numeroase preparate celebre:

“Guacamole este celebra pastă făcută din avocado cu ceapă, usturoi, roșii, pătrunjel/coriandru și ardei iute. Este un sos delicios nu doar pentru chips-uri, ci și pentru legumele proaspete, brânzeturi sau preparatele din pește și carne.”

  • Deci?

“Aavocado este pe cât de versatil, pe atât de nutritiv. Singura grijă trebuie să fie legată de cantitate, pentru că în alimentația noastră avocado nu are rol de fruct, ci rol de unt-fie el și vegetal.

Atenție, e foarte bogat în taninuri ce oxidează în contact cu aerul și devin amare la încălzire, deci avocado se mănâncă crud!!”, sfârșește prin a spune aceasta pe pagina sa de Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: