Rețetă fulger de cozonac, în stilul Nicolaie Tomescu
Cozonacul ar putea părea la o primă vedere un preparat destul de complex. Totuși, pentru a găsi o modalitate de preparare pentru toții pasionații de cozonaci sau checuri, ne-am gândit să elaborăm un articol care să conțină o rețetă accesibilă tuturor. De aceea, bucătarul Nicolaie Tomescu ne va arăta astăzi un astfel de preparat, cu umplutură de ciocolată!
Nu are mult aluat, dar în schimb are o tonă de umplutură.
Alunele de pădure nu-s obligatorii, pot fi adăugate nuci, migdale ș.a.
Ai nevoie de, pentru aluat Babka (tipul de cozonac în speță):
- 20 g drojdie proaspătă
- 100 g de lapte (cântărit)
- 1 lingură de zahăr
- 90 g unt la temperatura camerei
- 1 ou mare
- Un praf de sare
- 280 g de făină
- coaja de o jumătate de lămâie
Ai nevoie de, pentru umplutură:
- 80 g unt
- 100 g de zahăr
- 80 de ciocolată cu lapte
- 30 g de cacao
- 1-2 linguri lapte cât să omogenizeze umplutura
- 90 g alune de pădure (70 g măcinate și 20 g tocate grosier)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
Ai nevoie de, pentru sirop:
- 50 g de zahăr
- 70 ml de apă
- 1 lingură esență de rom
- 100 ml de sirop de arțar
Pasi de preparare:
- În primul rând, începem cu umplutura:
- Combinăm untul cu zahărul, punem ciocolata la topit și introducem o lingură de lapte.
- După ce au devenit un tot întreg, introducem alunele măcinate, scorțișoara și o lăsăm la temperatura camerei.
- Punem laptele cu drojdia, sarea, zaharul și 3 linguri din cantitatea de făină.
- Mixăm până când drojdia dispare și îl păstrăm undeva lângă o sursă de căldură, acoperit pentru prima dospire
- Punem făina cu untul, oul, coaja de lămâie, introducem maiaua sau compoziția de drojdie, și frământăm, mai întâi cu o lingură de lemn, ulterior cu mâna pentru a realiza un aluat elastic și omogen.
- Îl lăsăm în castron acoperit cu o folie pentru a doua dospire, până când crește de 2 ori mai mult în volum
- Preîncălzim cumptorul la 180 de grade Celsius.
- Ulterior celei de-a doua dospiri întindem aluatul ca un dreptunghi cu grosime de 0,4-0,5 cm si ungem suprafața cu crema de alune de pădure și ciocolată.
- Rulăm, închidem capetele și folosind un cuțit ascuțit tăiem în două pe lung.
- Împletim și punem în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt pentru încă o dospire, ceea ce reprezintă în jur de jumate de oră la o sursă de căldură. NU uitați ca tăieturile să fie în sus

- Adăugăm restul de alune de pădure tocate pe toată lungimea cozonacului și introducem Babka la copt pentru 35-40 de minute la cuptor.
- Cu puțin timp înainte de a scoate cozonacul din cuptor, luăm o cratiță și introducem în ea zaharul, apa, esența de rom și siropul de arțar ca să fiarbă 1-2 minute.
- Acuma îl scoatem din cuptor și adăugăm peste cozonac. Important e să fie fierbinți – amândouă.
- Păstrăm cozonacul pentru alte câteva minute în tava de copt, pentru a pătrunde, iar apoi răsturnăm pe o parte pentru alte câteva minute. Revenim la poziția normală și așteptăm să se răcească.
- Gata! Poftă bună!