Rețetă fulger de cozonac, în stilul Nicolaie Tomescu

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Cozonacul ar putea părea la o primă vedere un preparat destul de complex. Totuși, pentru a găsi o modalitate de preparare pentru toții pasionații de cozonaci sau checuri, ne-am gândit să elaborăm un articol care să conțină o rețetă accesibilă tuturor. De aceea, bucătarul Nicolaie Tomescu ne va arăta astăzi un astfel de preparat, cu umplutură de ciocolată!

Nu are mult aluat, dar în schimb are o tonă de umplutură.

Alunele de pădure nu-s obligatorii, pot fi adăugate nuci, migdale ș.a.

Ai nevoie de, pentru aluat Babka (tipul de cozonac în speță):

  • 20 g drojdie proaspătă
  • 100 g de lapte (cântărit)
  • 1 lingură de zahăr
  • 90 g unt la temperatura camerei
  • 1 ou mare
  • Un praf de sare
  • 280 g de făină
  • coaja de o jumătate de lămâie

Ai nevoie de, pentru umplutură:

  • 80 g unt
  • 100 g de zahăr
  • 80 de ciocolată cu lapte
  • 30 g de cacao
  • 1-2 linguri lapte cât să omogenizeze umplutura
  • 90 g alune de pădure (70 g măcinate și 20 g tocate grosier)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată

Ai nevoie de, pentru sirop:

  • 50 g de zahăr
  • 70 ml de apă
  • 1 lingură esență de rom
  • 100 ml de sirop de arțar

Pasi de preparare:

  • În primul rând, începem cu umplutura: 
  • Combinăm untul cu zahărul, punem ciocolata la topit și introducem o lingură de lapte.
  • După ce au devenit un tot întreg, introducem alunele măcinate, scorțișoara și o lăsăm la temperatura camerei. 
  • Punem laptele cu drojdia, sarea, zaharul și 3 linguri din cantitatea de făină. 
  • Mixăm până când drojdia dispare și îl păstrăm undeva lângă o sursă de căldură, acoperit pentru prima dospire
  • Punem făina cu untul, oul, coaja de lămâie, introducem maiaua sau compoziția de drojdie, și frământăm, mai întâi cu o lingură de lemn, ulterior cu mâna pentru a realiza un aluat elastic și omogen. 
  • Îl lăsăm în castron acoperit cu o folie pentru a doua dospire, până când crește de 2 ori mai mult în volum
  • Preîncălzim cumptorul la 180 de grade Celsius. 
  • Ulterior celei de-a doua dospiri întindem aluatul ca un dreptunghi cu grosime de 0,4-0,5 cm si ungem suprafața cu crema de alune de pădure și ciocolată.
  • Rulăm, închidem capetele și folosind un cuțit ascuțit tăiem în două pe lung. 
  • Împletim și punem în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt pentru încă o dospire, ceea ce reprezintă în jur de jumate de oră la o sursă de căldură. NU uitați ca tăieturile să fie în sus 
Sursa: https://chefnicolaietomescu.ro/
  • Adăugăm restul de alune de pădure tocate pe toată lungimea cozonacului și introducem Babka la copt pentru 35-40 de minute la cuptor.
  • Cu puțin timp înainte de a scoate cozonacul din cuptor, luăm o cratiță și introducem în ea zaharul, apa, esența de rom și siropul de arțar ca să fiarbă 1-2 minute. 
  • Acuma îl scoatem din cuptor și adăugăm peste cozonac. Important e să fie fierbinți – amândouă.
  • Păstrăm cozonacul pentru alte câteva minute în tava de copt, pentru a pătrunde, iar apoi răsturnăm pe o parte pentru alte câteva minute. Revenim la poziția normală și așteptăm să se răcească.
  • Gata! Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: