TOTUL despre ficat. Alimentul superminune
Sunt două tipuri de oameni, am putea spune, cei care iubesc ficatul și cei care urăsc ficatul! Unii îl văd drept o delicatesă, un preparat extrem de gustos și nutritiv, alții – drept scârbos. Rareori găsim un aliment cu o dualitate mai impresionantă ca ficatul.
Nu uitați că unele alimente/preparate s-ar putea să vi se pară oribile la gust, dacă sunt preparate de anumiți bucătari sau persoane, restaurante etc., dar în alte versiuni să vi se pară absolut gustos! Astăzi vom aborda strict din punct de vedere nutritiv “problema”, dacă i-am putea spune așa.
Printre pasionații dietei low carb găsim foarte mulți iubitori ai acestui aliment, fiind parte necondiționată din acest tip de regim. Indiferent de proveniență (vită, miel, pui), ficatul nu este un organ scump, este foarte sățios și are foarte puțini carbohidrați.
Cel puțin din punctul de vedere al nutriționiștilor, lăsând deoparte toate concepțiile și părerile în general cu privire la consumul acestui aliment, ficatul este extrem de nutritiv.
În anumite locuri din lume, cum sunt Franța, Germania și Italia acest organ apare în foarte multe dintre preparatele bucătăriei din care face parte. Totodată, ficatul este foarte apreciat inclusiv de iubitorii dietei ketogenice.
Iată câteva dintre avantajele consumului de ficat:
- 1. Are o tonă de proteine:
26 grame proteine la 100 grame de ficat de pui.
29 grame de proteine la 100 de grame de ficat de vită.
Ficatul are în compziția sa toate vitaminele B, mai ales vitamina B12, o vitamină fără de care celulele corpului nu pot funcționa – de acestea poți face rost doar natural, prin alimentele animale.
- Nivelul vitamine sus-menționate este de 10 ori mai mare decât în oricare alt aliment și conține foarte mult acid folic, esențială pentru sănătatea celulelor tale, mai ales pentru femeile însărcinate.
- Are o tonă de vitamina A, mai mult decât oricare alt aliment, vitamină care este foarte importantă pentru sănătatea oculară, pentru cea a pielii, a dinților, oaselor, sistemului imunitar și funcțiilor celulare. Cu toate acestea, fiți avertizați, un consum exagerat de acest tip de vitamina poate face mai mult rău decât bine, asta înseamnă fără prea mult ficat.
- Este foarte bogat în minerale, cele importante pentru corecta funcționare a organismului, mai ales în fier, seleniu, crom, fosfor și cupru.