Un nou medicament foarte folosit de români este retras din farmacii

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale anunţă a transmis un mesaj prin care anunță ce medicamente urmează să dispară de pe piață. Mai exact, toate cele care au în compușii lor ranitidină nu vor mai exista pe rafturile farmaciilor.

ANMDM a menționat că această decizie este una de uniformizare a politicii UE, aceeași măsură fiind luată de toate celălalte state membre.

„ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeană (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA)”. Pe cale de consecinţă, „Agenţia Naţională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală, cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a solicitat cât mai rapid rapoarte de la Deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă cu privire la situaţia seriilor fabricate atât din depozitul propriu, cât şi din reţeaua farmaceutică, lista distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină şi cantităţile deţinute în depozitul propriu, din substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producatorii cărora li s-a suspendat CEP.

Agenţia Naţională a Medicamentului nu susține tratamentele alternative fără consultarea unui medic în prealabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: