TOPUL restaurantelor și preparatelor din București
Ca în fiecare an, în ultima săptămână din ianuarie sunt înmânate Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucureşti în anul care tocmai s-a încheiat. Anul acesta am avut o dublă gală de premiere, pentru că au fost date în acelaşi timp şi premiile pentru competiţia Topul Restocracy al Mâncărurilor 2019.
Gala Premiilor Restocracy a avut loc duminică 26 ianuarie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, în prezenţa a peste 250 de invitaţi, dintre care o sută de manageri ai celor mai importante restaurante, peste douăzeci de ambasadori străini, jurnalişti, personalităţi din business şi din alte domenii, membri ai juriilor de la Topul Mâncărurilor, sponsorii şi invitaţii lor, desigur.
– > Câştigătorii premiilor
Cel mai bun restaurant din Bucureşti în 2019: Le Bistrot Français
După bucătărie:
- Cel mai bun restaurant Românesc tradiţional: Caru’ cu Bere
- Cel mai bun restaurant Românesc aristocratic: ZahanauaZexe
- Cel mai bun restaurant restaurant cu Noua Bucătărie Românească: NOUA
- Cel mai bun restaurant Internaţional: Joseph by Joseph Hadad
- Cel mai bun restaurant Nord-Mediteranean: Poesia
- Cel mai bun restaurant Sud-Mediteranean: Caju
- Cel mai bun restaurant Fusion: Loft
- Cel mai bun restaurant Japonez: Yuki
- Cel mai bun restaurant Libanez: Piccolo Mondo
- Cel mai bun restaurant Grecesc: Amvrosia
- Cel mai bun restaurant Spaniol: Pata Negra
- Cel mai bun restaurant Chinezesc (European): Zen Garden
- Cel mai bun restaurant Urban creativ: Maison des Chefs by Mega Image
După specificul dominant:
- Cel mai bun restaurant de Peşte şi fructe de mare: Raionul Floreasca
- Cel mai bun Oyster & Caviar bar: Le Vivier
- Cel mai bun Sushi bar: SushiRoom
- Cel mai bun Steakhouse: Osho
Premii speciale:
- Cel mai bun restaurant nou deschis: KANE
- Restaurantul Cel mai bun prieten al copiilor: Complex Herăstrău
- Cel mai apreciat show de restaurant: Locanta Jariştea
BONUS: Cel mai bun chef din Bucureşti în 2019: Alex Petricean
Cu această ocazie, am enumerat şi tinerii chefs români pe care Restocracy îi apreciază cel mai mult (Restocracy applauded Romanian young chefs) (în ordine alfabetică):
- AdrianTihulca (Loft)
- AlexMelinte (Poesia)
- AlexandruDumitru (fost la Bistro Ateneu)
- AlexandruIacob (Maison des Chefs)
- CătălinJernoiu (BistroMar)
- Cătălin Petrescu(Argentine)
- CristianLazăr (Prime)
- Daniel Palici(Maize)
- IulianConstantin (ZenSushi)
- NicuLică (JW Marriott Bucharest Grand Hotel)
- NicolaiTând (La Cantine de Nicolai)
- Radu Ionescu(Kaiamo)
- Sorin Miftode(Le Bistrot Francais)
- CătălinBejenariu (Kane)
Menţiunile speciale “Preferinţele Restocracy” de anul acesta:
– > Topul Restocracy al Mâncărurilor din Bucureşti în 2019
Aceleaşi categorii în competiţie şi în acest an:
- Peşte, cu subcategoriile peşte crud şi marinat, respectiv peşte gătit la cald
- Fructe de mare, cu subcategoriile fructe de mare crude şi marinate, respectiv gătite la cald
- Sushi, cu subcategoriile suhi, sashimi, ramen şi udon
- Steak, cu subcategoriile vită nejaponeza, respectiv japoneză
- Foie gras
- Paste, cu subcategoriile paste şi risotto
- Humus, cu subcategoriile humus şi kibby
În concurs s-au înscris 40 dintre cele mai bune restaurante ale oraşului. Au fost 75 de evaluatori din peste 30 de ţări în jurii, dintre care peste 20 de ambasadori străini acreditaţi în România, personalităţi din business, cultură şi alte domenii.
– > Câştigătorii – Topul Restocracy al Mâncărurilor din Bucureşti în 2019
Cel mai bun sushi:
Cel mai bun sashimi:
Cel mai bun ramen: Kanpai
Cel mai bun udon: Yuki
Cel mai bun foie gras:
- Le Bistrot Francais & Poesia (ex aequo)
- La Cantine de Nicolai
- L’Atelier
Cel mai bun steak de vită:
Cele mai bune fructe de mare crude sau marinate:
- Le Vivier
- La Pescaderia by Alioli
- Raionul Floreasca
Cele mai bune fructe de mare gătite la cald:
Cel mai bun peşte crud sau marinat:
Cel mai bun peşte gătit la cald:
Cele mai bune paste:
Cel mai bun risotto:
Cele mai bune humus şi kibby:
Şi mâncărurile care au ieşit cel mai mult în evidenţă şi i-au impresionat pe evaluatori (în ordine alfabetică):
- Bacalhau @ Dancing Lobster
- Black code marinat în miso cu piure de gulie @ Loft
- Bluefin tuna tartare @ Le Vivier
- Burrata @ Belli Siciliani
- Crab & Scallops cu sos de lamâie @ Poesia
- Creveti în sos de unt și usturoi @ Mesogios
- Ebi-Ten Udon @ Yuki
- Grande Mariscada @ Dancing Lobster
- Halibut cu hamburger de quinoa și piure de cartofi dulci @ Prime
- Kibbeh Nayeeh @ Four Seasons
- Kofta pe bețisor de scorțișoară @ Sharkia
- Muhamara @ Piccolo Mondo
- Paccheri cu creveți roșii sicilieni @ Isoletta
- Pizza Margherita @ Borgo Margherita
- Rapane la tigaie @ Cherhanaua Ancora
- Rasol de oaie cu orez arăbesc @ Octopus
- Risotto cu dovlecei, alune și cafea @ Roberto’s
- Tagliatelle cu vită și sos de șofran @ Caffe Citta
- Tartar de carbineros @ La Pescaderia by Alioli
- Tartar de ton @ Joseph by Joseph Hadad
- Tokana de pește și fructe de mare @ Raionul Floreasca
- Tomahawk (black angus USA) @ Red Angus
- Tuna tataki cu sos ponzu jalapenos @ ZenSushi
- Ramen Yokohama @ Kanpai
———————————
- Premiile Nokia
HMD Global, compania care deține licența Nokia pentru telefoane, a oferit două premii bucătarilor șefi participanți în concurs, câte un telefon Nokia 7.2 cu cameră de 48 MP pentru cea mai interesantă și originală fotografie a unei mâncari (farfurii). Premiile au fost caștigate de către bucătarii șefi de la Dancing Lobster și de la Red Angus.
este un sistem de evaluare a restaurantelor de către George Butunoiu şi alţi evaluatori independenţi, de prezentare şi de autoprezentare a restaurantelor, lansat în martie 2017. Lista Restocracy include 200 cele mai bune restaurante din Bucureşti.