Vinurile R. Moldova se răspândesc în lume. Creșteri semnificative

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Exporturile de vin ale Republicii Moldova, din punctul de vedere al volumui dar si al valorii, au ajuns la niște cifre fără precedent, anul trecut, raportat la 2018. Ultima dată când a înregistrat astfel de creșteri a fost în 2014, conform informațiilor transmise de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) din Republica Moldova, informeaza MOLDPRES.

Anul treuct, în Republica Moldova au fost exportate 156,6 milioane litri de vin, o majorare cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) în comparație cu 2018. În cadrul acestor cifre, vinurile linistite au fost cele mai vândute, urmate de cognac-uri (divinuri) si distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele numai 1%. 

Valoarea vinurilor din R.M. au ajuns la 3,086 milioane lei moldovenesti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) în crește față de 2018. Vinurile linistite au creat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele si vinurile fortificate fiecare un procent de 3%.

Referitor la vinurile imbuteliate, Romania a fost dintotdeauna cel mai mare susținător al său, purtând locul întâi în rândul statelor care importa vinuri din Republica Moldovei, ca volum al exporturilor si venituri produse. În 2018 au fost aduse în România din R.M. 6,07 milioane litri de vin imbuteliat, adică exact 13,8% din exporturile totale de vin imbuteliat ale acestui din urmă stat. După noi vin:

 • Polonia,
 • Federatia Rusa,
 • China
 • și Cehia.

Exporturile de vin in vrac au înregistrat creșteri considerabile anul trecut si au ajuns la 108 milioane de litri. La capitolul export cel mai mult merge la Belarus, piata care aduce 43% din cantitatea totala de vin in vrac exportata de Republica Moldova si 39% din venituri. 10 cele mai importante țări pentru export pentru vinurile în vrac sunt:

 1. Belarus,
 2. Georgia,
 3. Federatia Rusa
 4. Marea Britanie,
 5. Cehia,
 6. Romania,
 7. Germania,
 8. Ucraina,
 9. China
 10. si Italia.

Anul treuct vinurile basarabești au fost comercializate în 67 de tari din lume, unele fiind în premieră, precum: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Ba chiar, a ajuns într-atât de departe încât acestea se vând și în Australia, Norvegia si Libia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: