Universitatea din Craiova oferă gratuit răsaduri fermierilor

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Studenţii Universităţii din Craiova au realizat o seră la Staţiunea Didactică Banu Mărăcine pentru a adapta mai multe soiuri de plante la schimbările climatice şi de inova soiuri hibride. Ulterior ele sunt transmise, fără contraprestație din partea lor, producătorilor locali.

Universitatea din Craiova a anunțat că acest proiect se adresează către 50 de producători/agricultori înregistraţi la nivelul judeţului Dolj, care vor avea parte de produsele rezultate şi, totodată, de ajutor şi de sfaturi privind procesul de producţie a soiurilor noi.

“Activitatea este parte din proiectul antreprenorial social GRENA – din cadrul CRAF (Centrul de Resurse şi Angajament Ford), beneficiind de sprijinul financiar al Ford Motor Company Fund, având ca parteneri Primăria Municipiului Craiova şi Universitatea din Craiova. Caracterul inovator al proiectului GRENA îl reprezintă faptul că va reuşi să întrunească, în cadrul aceleiaşi unităţi structurale şi funcţionale, elemente de teorie şi practică, urmărind un întreg proces de producţie.

În acest sens, se vor lua în calcul următoarele elemente:

identificarea nevoilor existente pe piaţa de consum, locală şi regională; preconizarea impactului asupra consumatorilor, a tipurilor/soiurilor de produse noi, hibrizate;

studii teoretice şi practice de specialitate;

sprijin şi îndrumare oferită celor interesaţi să-şi dezvolte propria reţea de producţie; producţia vegetală, în sine; programe de educaţie pentru sănătate etc.”, se arată într-un comunicat de presă al Universităţii din Craiova.

Proiectul se numește GRENA și are un puternic impact social, obiectul ei fiind iniţierea şi dezvoltarea, la nivelul comunităţii agricole a judeţului Dolj, a unei reţele de mici producători de producţie vegetală. De aceea, se vor găsi și alege 10 mici producători din Dolj care au dorința de a dezvolta propriile culturi de producţie vegetală, primind fără alte costuri răsaduri, în funcţie de perioada anului şi de tipologia soiurilor produse în sera GRENA. Totodată, beneficiarii lor se vor obliga, în schimbul răsadurilor, să transmită tot fără costuri altor 10 producători răsaduri obţinute din producţia GRENA.

“Tot ceea ce se va genera din seră şi prin cultura răsadurilor GRENA va purta denumirea GRENA. Proiectul GRENA – GREEN NATURE FOR HEALTHY LIFE are ca principal scop recondiţionarea potenţialului agricol al judeţului Dolj (producţie vegetală), dat fiind că în ultimii ani s-a înregistrat la nivelul regiunii, o reducere semnificativă atât a randamentelor medii, cât şi a producţiilor totale în raport cu producţiile vegetale.

Toate activităţile organizate în cadrul GRENA sunt susţinute de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii din Craiova, cu sprijinul consilierilor de proiect, în colaborare cu ingineri de profil din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ Craiova”, mai adaugă Universitatea din Craiova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: