Vinurile de la Crama Jelna au obținut o foarte importantă distincție!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Crama Jelna este singurul producător de vin care folosește struguri cu certificat de produs montan. Vița de vie crește pe 26 de hectare și este localizată în zona montană a comunei Cetate.

O cramă din Bistrița-Năsăud este purtătoarea exclusiv a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru strugurii cultivați. Aceasta este nimeni alta decât Crama Jelna, care crește 26 de ha de viță de vie. Impresionant!

„Fascinați de vin și de cultura vinului, nu fac altceva decât să continue să ocrotească o poveste, o zonă și un spirit viti-vinicol care a zăcut, adormit timp de mai multe secole în zonă. Dealurile unde și-au plantat vița-de-vie, conform hărților vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu viță-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Până și pe harta iosefină, realizată de Imperiul Austro-Ungar în anul 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantații de viță de vie pe dealurile din Jelna și Cetate”, a transmis Adam Bajko, consilier superior al Agenției Naționale a Zonei Montane.

Vârsta medie a viței de vie este de 5 ani, soiurile de struguri cultivați fiind Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc și Muscat Otonel.

Frații Moldovan care dețin crama, dar și culturi de roșii și castraveți, precum și livezi de meri au primit aceeași mențiune și în cazul celorlalte legumele și fructele cultivate în zonă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: