Despăgubiri pentru secetă, inundații și temperaturi excesive
O nouă lege cu privire la stabilirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile a trecut de Camera Deputaților.
Legea a fost inițiată de parlamentari PSD și prevede stabilirea cadrului legal pentru o nouă schemă de ajutor de stat pentru oferirea unor despăgubiri producătorilor agricoli care au culturi afectate de secetă gravă, inundaţii şi temperaturi excesiv de scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor.
- Beneficiari și criterii de eligibilitate
Cei care pot aplica la această schemă sunt producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţia agricolă primară, respectiv producători agricoli persoane fizice și juridice. Mai întâi, aceștia trebuie să aibă la îndemână un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat de către o comisie formată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi în care să fie precizate cultura şi suprafaţa afectată şi gradul de afectare.
Despăgubirile se vor oferi doar pentru daune ce trec de 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.
- Cum se va oferi
Cei care aplică la acest program trebuie să transmită la DAJ o cerere de acordare a ajutorului financiar, împreună cu documente (copie act de identitate, extras din registrul Unic APIA/ANSVSA/UAT/atestat de producător).
DAJ-urile verifică, stabilesc valoarea ajutorului financiar şi beneficiarii, întocmesc şi transmit la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţii centralizatoare lunare. Ministerul Agriculturii transmite Ministerului Finanţelor Publice cereri de deschidere a creditelor bugetare însoţite de situaţii centralizatoare a ajutorului financiar. După aprobarea cererilor de către Ministerul Finanţelor, din bugetul Ministerului Agriculturii se alimentează contul DAJ, care va transmite mai departe despăgubirile în conturile beneficiarilor schemei.
Schema se va tranmiste an de an Comisiei Europene. Dacă, înaintea emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeană cere schimbări privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate în mod corespunzător. Dacă Comisia nu emite nici o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat.
Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul va fi transmis către Secretarul general pentru a sesiza Curtea Constituțională a României (CCR).