Cum sunt tratați muncitorii români infectați cu COVID în afară
Mai mult de 200 de angajați – majoritatea români – care lucrau la un abator al companiei “Westfleisch” din Coesfeld au fost depistați pozitiv cu noul covid 19, conform autorităților locale. Care este povestea din spate?
Unul dintre angajații de acolo, român, ne povestește despre experiența lui, dar a ales să-și păstreze identitatea anonimă. Bărbatul are în jur de 50 de ani și, privind clădirea din cărămidă cu două etaje din Rosendahl, un sat din regiunea Münsterland spune: “Clădirea aceasta dărăpănată este în carantină din cauza coronavirusului”, afirmă el.
În acest moment sunt mai mult de 200 de oameni infectați cu noul covid 19, iar majoritatea sunt români, bulgari și polonezi.
- “Nimeni nu e de vină”
Muncitorul român din Rosendahl nu poate sau nu vrea să spună împreună cu ce număr de oameni stă în adăpost. El crede că numărul ar fi de cam 12 persoane, poate și mai mult.
Nicio înștiințare scrisă sau vreun reprezentant al autorităților nu avertizează asupra faptului că această clădire se află în carantină.
Nimeni nu se simte cu adevărat responsabil pentru protejarea lucrătorilor străini, transmite Anne-Monika Spallek, purtătoare de cuvânt a Partidului Verzilor din regiunea Coesfeld.
Problema este “împinsă înainte și înapoi între municipalități, district și landul Renania de Nord-Westfalia”, a declarat ea pentru DW.
Totodată, nici modul în care își găsește angajații compania “Westfleisch” nu este tocmai corect, aceasta folosindu-se de alți intermediari pentru a încheia prin aceștia contracte muncă cu muncitori din Europa de Est sau de Vest.
Autoritățile sanitare din Germania încep să-și facă de muncă numai când cineva e sigur că s-a îmbolnăvit, spune Spallek. Aceasta susține că “Westfleisch” s-ar fi folosit de subcontractanții pentru a se absolvi de vină, spunând că responsabilitatea e a lor.
Dar despre legislația privind combaterea infecțiilor în spațiile de cazare colectivă o respectă? Ea opiniază că nu.
Legea prevede “ocuparea individuală a spațiilor de dormit”. Totodată, infectații de covid 19 trebuie carantinați din timp.
Anne-Monika Spallek a mai opiniat că muncitorii carantinați, cum e și cazul românilor din Rosendahl, ar trebui să primească mâncare și de alte lucruri necesare.
- Oameni amărâți
“Cam târziu”, opiniază unul dintre locuitorii din oraș. Pe aceeași stradă mai este prezentă o altă femeie căreia și ei îi pare rău pentru muncitorii de la “Westfleisch”.
“Este vorba despre oameni foarte săraci, adăpostiți și exploatați în cartiere deteriorate”, mai precizează ea.