Modernizarea avioanelor IAR-99. Cine participă?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!
Ministerul Apărării Naționale (MAPN) a declarat – în urmă cu ceva timp – prin Direcția Generală pentru Armamente, că a semnat un contract cu Avioane Craiova S.A. pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard.

Contractul se ridică la 275 de milioane de lei fără TVA și a fost încheiat pe o perioadă de 4 ani, ultima aeronavă modernizată fiind livrată statului în 48 de luni de la semnarea documentului.

Avioanele se vor transforma din varianta IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat (SM). Scopul îl reprezintă realizarea unor aeronave de școală și antrenament de care au nevoie piloții avansați pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române.

În același timp, programul de înzestrare dorește păstrarea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

Țara noastră are la acest moment 21 de aeronave IAR-99. Din acest total 11 au fost deja modernizate și sunt IAR-99 Șoim, pe când celălalte au rămas la versiunea standard, dar urmează acum să fie și ele trecute la noua generație.

Unele surse ar indica că pe lângă Avioane Craiova în programul de modernizare vor lucra și alte companii naționale, dar și străine. Publicația craioveană Gazeta de Sud a menționat că sunt implicate firmele Elbit Systems (Israel), Leonardo (Italia), Aerofina Bucureşti, Aerostar Bacău, Metav Bucureşti şi,desigur, Avioane Craiova.

Elbit a participat inclusiv în proiectele MIG-21 LanceR şi modernizarea anterioară la versiunea IAR-99 Şoim. Leonardo SpA este numele schimbat de curând al unei companii italiene importante Finmeccanica, unul dintre ce imai mari europeni în producţia de tehnică şi echipamente pentru industria aerospaţială, precum şi a sistemelor de apărare şi de securitate.

Acest informații nu sunt însă oficiale, urmează MAPN să emită un comunicat de presă în acest sens (dacă o vor face).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: