Viscri – satul iubit de Prințul Charles renaște

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Viscri a intrat de mult timp în protecția patrimoniului mondial UNESCO. De asemenea, este vestit pentru locuința pe care și-a cumpărat-o aici prințul Charles. Zona a fost restaurată, însă fără a modifica elemente tradiționale și care oferă originalitatea locului. Un loc prin care nu pare să fi trecut nici un eveniment important, satul unde nimic și, în același timp, totul se întâmplă.

  • Viscri are o problemă acum

În satul ardelean Viscri trăiesc numai 450 de persoane, însă în ultimii ani satul a fost invadatat (practic) de turiști.

Prințul Charles s-a îndrăgostit de frumusețea peisajului, a caselor și de oamenii de aici în urmă cu mult timp. Din acest motiv, el a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a promova turismul aici.

De ani întregi își dă concursul la conservarea arhitecturii patrimoniului.

Acesta a reușit să înființeze inclusiv o fundație locală pentru a-i ajuta pe localnici. Charles spune despre acest loc că este „mod de viață neschimbat de sute de ani”. El a făcut locul cunoscut pentru peisajul și biodiversitatea create de „gestionarea și relația omului cu natura”.

Despre turiști, localnicii ne spun că:

„Mașinile trec de dimineața devreme până seara târziu”, ne declară Martin Lascu, care locuiește în Viscri de când s-a născut în 1945.

Pe măsură ce popularitatea satului Viscri a crescut, acesta a devenit un loc special pentru oamenii care vor să-și construiască casele de vacanță, adică pentru străinii și românii bogați. În același timp, ușor-ușor se construiesc inclusiv restaurante și magazinaje cu suveniruri pentru turiști.

Înainte, aici o casă care ar fi costat 20.000 euro (în 2010), dar acum prețurile ajung și la 80.000  de euro.

  • Ce fel de turism are loc aici

Primul stop pe care probabil turiștii îl au în această zonă este casa albastră a prințului. Este o fermă saxonă tradițională simplă.

Cu toate acestea, există unele particularități după care o poți distinge de restul, cum ar fi porți largi din lemn și țiglă de lut. O parte a casei datează din secolul al XVIII-lea.

Anul trecut, 45.000 de turiști au cumpărat bilete de admitere la  biserică luterană fortificată din secolul al XII-lea. Fluxul de turiști a crescut masiv, dacă stai să te gândești că în anul 2015 au fost 15.000 de turiști, și 5.000 în 2005.

În 2015 Prințul Charles a creat Fundația Prince of Wales România. Fundația se concentrează pe conservarea arhitecturii patrimoniului din localitate. Mai mult, își dă concusul în vederea promovării micilor fermieri și contribuie la dezvoltarea afacerilor sustenabile. Un punct important este și educația.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: