Bănci și IFN-uri MARI au încălcat grav legislația concurenței

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 41,2 mil. lei (în jur de 8,47 mil euro) Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB) şi altor 16 firme parte ale acesteia pentru nerespectarea legislaţiei din domeniul concurenţei. Companiile au împărtășit informaţii private din punct de vedere comercial.

Autoritatea de concurenţă a întreprins un control în urma căruia a descoperit că firmele sus-menționate își transmiteau informații sensibile privind valoarea finanţărilor curente şi viitoare, şi uneori chiar foarte detaliate, precum valoarea bunului, perioada finanţată, valoarea reziduală, portofoliul de leasing șamd.

Aceste schimburi de informații atenuează concurența prin transparentizarea excesivă a pieţei, ștergând liniile dintre cerere și ofertă, prin posibilitatea pe care o au acum competitorii de a-și adapta strategiile comerciale în funcție de celălalte companii.

„Acesta este un caz important din punct de vedere al clarificării comportamentului privind schimbul de informaţii, în special în cazul asociaţiilor, similar celui în care au fost implicate companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Rolul şi atribuţiile asociaţiilor sunt benefice – de exemplu, în privinţa aplicării unor standarde profesionale ridicate în industrie. În acelaşi timp, însă, ele pot facilita schimbul unor informaţii sensibile din punct de vedere comercial, permiţând companiilor să fie la curent cu strategiile de piaţă ale concurenţilor lor, ceea ce poate duce la restrângeri ale concurenţei. Impactul schimbului de informaţii asupra mediului concurenţial nu depinde doar de caracteristicile iniţiale ale pieţei în care acesta are loc, ci şi de tipul de informaţii schimbate”, transmite Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Instituția de stat vorbește despre o obișnuință creată de ALB, dar şi de o companie care a aplicat la politica de clemenţă, oferind autorităţii de concurenţă informaţiile necesare pentru declanşarea investigaţiei în 2017. Una dintre firme a recunoscut fapta, ceea ce a dus la reducerea amenzii.

Amenzile au fost aplicate unora dintre cele mai mare bănci, care conduc și firme de leasing IFN:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: