Ce mai e cu sectorul viticol?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Pentru prima oarî în țara noastră, în industria agribusiness, Agricover propune un nou mod de a transmite mesajele importante către fermieri: prin televiziune.

Aici puteți vedea înregistrarea emisiunii: https://agricover.ro/evenimente/acces-viticon-2021

Cea de-a treia ediție VITICON, Conferința Viticulturii Românești este realizată de AGRICOVER cu ajutorul VINARIUM International Wine Contest și cu participarea celor mai mari jucători din domeniul tehnologiei agricole la nivel mondial: SUMMIT AGRO, INTERMAG, SYNGETA, CORTEVA, BELCHIM și BAYER – acest eveniment s-a întâmplat deja pe 5 martie 2021, în mediu online, în stil emisiune TV.

“Suntem încântați că am reușit să găsim o formulă dinamică, un format de televizune, pentru conferințele noastre tradiționale adresate culturilor speciale și că putem să îi întâlnim pe toți partenerii noștri. Ne dorim mai mult ca oricând să susținem afacerile fermierilor români pentru un an agricol profitabil și facem tot posibilul, așa cum am făcut-o și până acum, pentru a furniza cea mai performantă tehnologie, împreună cu întreaga noastră expertiză. Agricover este partenerul de nădejde al fermierilor români,” Ghiță PINCA, Director General, Agricover SA.

În deschiderea conferinței, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a dorit să-i sprijine verbal pe cei din sectorul vitivinicol și a promis încă o dată că ajutorul financiar din partea MADR pentru acest an, pe lângă măsurile deja stabilite Programul Național de Sprijin, va veni în mod cert, chiar cu unele noutăți.

“Programul Național de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 – 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual, pentru mai multe măsuri cuprinse în program, după cum urmează: promovarea vinurilor cu submăsura de informare pe teritoriul statelor membre, dar și submăsura de promovare în state terțe. Aici, personal, aș vrea să fim mai curajoși, să facem mai mult, atât mediul asociativ din sectorul vitivinicol, cât și ministerul.

Apoi, o măsură care a funcționat foarte bine și care a fost corect implementată este restructurarea și reconversia plantațiilor viticole, unde intensitatea de sprijin este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor restructurării. Asigurarea recoltei, unde încercăm să sprijinim cu maximum 70% costul primelor de asigurare plătite de către producători.

De asemenea, programe de investiții, tot cu o intensitate de sprijin de maximum 70% și distilarea produselor și a subproduselor. Anul trecut, datorită problemelor apărute în urma restricțiilor generate de pandemie s-au promovat și alte măsuri tranzitorii care să vină în sprijinul producătorilor, respectiv distilarea vinului în situații de criză, tăierea în verde și stocarea la sursă, măsuri pe care le accesăm și anul acesta. În speranța că această criză sanitară se va încheia curând, măsurile sanitare se vor relaxa, iar economia se va relansa, inclusiv HoReCa, am credința că anul acesta sectorul vitivinicol va avea o viață mult mai ușoară și mult mai bună decât anul trecut,“ a spus Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

După cum arată datele transmise de MADR, țara noastră are o suprafață semnificativă cultivată cu viță-de-vie, undeva la 180.000 de hectare, ocupând locul 5 în tot UE și pe locul 6 privind producția de vin, cu 3,55 milioane de hectolitri.

În cadrul emisiunii s-au tot prezentat diverse inovații tehnologice pentru sectorul vitivinicol prin intermediul prezentărilor susținute de către reprezentații companiilor globale, producătoare de inputuri agricole.

Totodată, ar fi de menționat că prin intermediul reportajelor dedicate, au vorbit și cei mai recunoscuți specialiști, oenologi și proprietari de crame din România care și-au transmis poveștile și iubirea pentru viticultură. Alina Donici – Director de cercetare, SCDVV Pietroasa, Aurelia Vișinescu – oenolog, fondator al companiei Domeniile Săhăteni, Marcel Pascu și Marcel Vulpoi – Gramofon Wine, Dealu Mare și Constantin Lepădatu – Manager, Domeniile Zorești povestesc despre provocările anului pandemic pe care l-au traversat și, nu în ultimul rând, de ce vinul, alături de întreaga industrie vitivinicolă, merită respect și apreciere.

Moderată de Cătălin PĂDURARU, expert piața de vin și președinte VINARIUM International Wine Contest, emisiunea prezintă și experiența inedită a organizării unui concurs internațional de vin în pandemie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: