MALTA, un breviar al paradoxurilor

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Locul unde Europa se îngemănează cu Africa. Un fel de medie aritmetică a celor două continente. Sau o medie geometrică, adică o mediană trasată chiar în centrul Mării Mediterana, între Italia/Sicilia și Tunisia, adică Kartagena, adică nordul fierbinte al Africii, figurat printr-un corn de rinocer/sau un pinten, depinde cum vreți să-l priviți, și să-l figurați/interpretați.

NICOLETA GĂLĂȚANU, MIHAIL GĂLĂȚANU

Un fel de Breviar al PARADOXURILOR MALTEZE ar începe astfel: o fărâmă de arhipelag, localizat în Marea Mediterană, chiar în sudul Siciliei. De peste două decenii, prin strădania lui Marc Neville Farruggia și a agenției sale, MALTA TRAVEL, tărâmul Maltei s-a impus în ultimii ani ca destinație turistică de top. Varietatea moștenirii culturale a capitalei Valetta, dar și frumusețea plajelor și a mării care înconjoară arhipelagul maltez, promit vizitatorilor una dintre cele mai fascinante experiențe pe care le poate oferi turismul mediteranean.

Cu o suprafață de doar 316 km2, Malta intră în topul țărilor foarte mici/LILIPUTANE de pe glob. Bucureștiul este comparabil cu ea, adică are o suprafață de 228  km2. Deși, să recunoaștem, aici Malta se dovedește, totuși, mai mare…
Mai este de spus  și că Malta se întinde pe un total de cinci insule, dintre care doar trei dintre ele sunt populate: insula Malta, insula Gozo și insula Comino. Deși are potențialul recunoscut de a atrage numeroși turiști, Comino are (în anul 2017) un număr de doar trei locuitori permanenți – un polițist și un cuplu care se ocupă de complexul turistic al insulei.

MONUMENTE COMPARABILE CU PIRAMIDELE ȘI CU STONEHENGE

Să aducem vorba și despre Templele Megalitice ale Maltei, dintre care cel mai vechi este Ħaġar Qim, construit începând cu anul 3.600 î. Hr. Complexul este unul dintre cele mai mai vechi clădiri din lume, depășind cu peste 1.000 de ani Piramidele din Giza sau Stonehenge. Stonehenge, construcțiile megalitice celtice, sunt cele mai cunoscute din tagma lor. Ele alimentează setea turiștilor pasionați de menhire și de cruci celtice/drudice.
Alte monumente din perioada neolitică sunt Hipogeul Ħal-Saflieni care datează de prin 3.300 î. Hr. și Cercul de Piatră Xagħra care, deși este o structură mai „nouă” (circa 3.000 î. Hr.), conține morminte ce datează încă din 4.100 î. Hr.

Monumentele MEGALITICE își trag numele de cuplul MEGA plus LITOS, ceea ce – în traducere – ar însemna PIATRĂ + MARE. Ei bine, în această privință, Malta poate fi considerată un adevărat rai, megaliții ei trimițând multe minți visătoare de turiști direct la minunatul continent Atlantida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: