Energie Bioelectrica de 11,7% în Europa și 0,6% în România. La cine e greșeala?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

ARBIO (Asociatia Romana de Biogaz si Biomasa) pregateste foarte multe evenimente in aceasta luna, pe tema bioenergiei in Romania. Provocarile sunt numeroase la acest capitol pentru Romania, atat la nivel national, cat si international. De ce este important? Deoarece energie bioelectrica este cea care realizeaza productioa Romaniei de căldură, dar si de electricitate, in privinta biomasei.

De asemenea, nu ar trebui sa uitam de regiunea Dunării, care ne ofera foarte multe avantaje, mai ales privind productia de energia verde sub formă de biomasă. Pana la urma, cea mai mare parte din fluviul Dunarea trece prin Romania, al doilea fluviu din Europa dupa lungime. Mai jos pe prezentam pe acestea:

  1. Eveniment Ziua Energiei Valmet (membru ARBIO)
  2. Energia Bioelectrică: 11,7% in Europa. 0,6% in Romania. Noi greșim? Sau Europenii?
  3. Premiile Energynomics 2017, ediția a Va
  4. Participare în consultarea publică pentru Metodologia de calcul a contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu.
  5. Grup de lucru la nivel European pentru încălzirea internă (Domestic Heating)
  6. Boardul AEBIOM. Romania prezentă
  7. Povesti de succes: Eliminarea zerului în fabricile de produse lactate: biogazul ar putea fi o soluție?
  8. Conferința European Bioenergy Future

Pentru membrii ARBIO: Cei care doresc sa participe la aceste evenimente trebuie sa contacteze pe e-mail la mariana.stoicescu@arbio.ro sau telefonic la +40 752 137414, pentru a discuta detaliile/condițiile participării lor. (Asociația ARBIO oferă membrilor, pe lângă avantajele fiecărei categorii de membru, informații personalizate și soluții la provocările cu care se confruntă).

  • Eveniment Ziua Energiei Valmet (membru ARBIO)

In data de 11.10.2017 are loc evenimentul Ziua Energiei Valmet, organizat de către unul dintre membrii ARBIO, eveniment care este deschis:
– investitorilor in proiecte de biomasa sau deșeuri, finanțatorilor
– companiilor dezvoltatoare de proiecte si inginerie, consultanților tehnici
– proprietarilor de centrale electrice, reprezentanților municipalităților/industriilor ce au in plan astfel de proiecte sau sunt interesate de subiect
 
În cazul în care faceți parte din una dintre categoriile de mai sus și doriți să participați la eveniment, vă rugăm să ne contactați la mariana.stoicescu@arbio.ro

  • Energia Bioelectrică: 11,7% in Europa. 0,6% in Romania. 

Energia Bioelectrică este un factor esențial pentru sistemul energetic al UE, în special în ceea ce privește producția de căldură. În ceea ce privește energia Bioelectrică, cea mai mare parte a energiei electrice din biomasă este produsă astăzi sub formă de cogenerare (CHP), care contribuie, de asemenea, la o cantitate semnificativă de căldură. Indiferent de aceasta, există și oportunități pentru instalațiile cu putere doar pentru a susține un sistem de electricitate cu o cotă mai mare de variabilă a surselor de energie regenerabilă.  
 
În timp ce Europa merge clar spre direcția Energiei Electrice produse din  BioEnergie, în România, situația este total diferită. Sectorul nostru generează sub 1% din energia consumată la nivel național (0,62% după ultimul anunț oficial al ANRE). Rezultatele lipsei de energie stabile din Biomasă și Biogaz (BioEnergie) sunt grave, iar „nota de plată” este plătită de către întreaga populație a României:

  • Pe timpul iernii ne bazăm numai pe cărbuni și energia nucleară, pentru a susține consumul energetic național. Dacă energia electrică din BioEnergie în România ar ajunge la nivelul european, țara ar fi mult mai relaxată din punct de vedere al securității energetice
  • Într-o țară cu un Sistem Energetic Național care are nevoie de miliarde de Euro pentru modernizare, ne lipsește energia produsă în mod decentralizat, care să servească nevoile locale. Acesta este unul dintre avantajele BioEnergiei din care nu beneficiem în România. Preferăm (?) să trimitem energie la distanță de sute de kilometri, pierzând astfel 10 – 15% din cantitatea transportată, un cost pe care îl plătește consumatorul final în factura sa
  • Neutilizând deșeurile noastre ca materie primă pentru BioEnergie, le lăsăm să polueze fără control, nici Reciclarea nu poate fi implementată în mod fezabil, pentru că nu există soluție pentru partea biodegradabilă a deșeurilor (în România, majoritatea vorbește numai despre „colectare selectivă”, „colectare la sursă” și alte idei frumoase din străinătate, dar se uită faptul că, deși dacă selectăm corect, mai avem 55% din deșeuri care sunt biodegradabile și trebuie să le tratăm și să nu le trimitem la groapă. ARBIO este de acord cu orice propunere fezabilă cu privire la subiectul colectării, însă asta nu rezolvă și problema țării)
  • Dacă investim în fabrici de Cogenerare pentru a produce Energie Electrică și Termică (60,4% în Europa), vom începe să rezolvăm și o mare parte al deficitului termic pe care îl avem în țară, beneficiari fiind sute de mii de cetățeni. În paralel, cu soluții eficiente, vom micșora factura energiei termice cu 15 – 35%, o măsură cu impact major în bugetul oricărei familii.
  • Premiile Energynomics 2017, ediția a Va 

În perioada 27 septembrie – 25 octombrie,  companiile care activează în domeniul energetic românesc sunt așteptate să transmită candidaturile pentru ediția a V-a a premiilor energynomics.ro. Câștigătorii vor fi comunicați și celebrați pe 7 decembrie, la Cercul Militar Național, din București. Audiența va fi alcătuită din peste 200 de lideri de vârf ai industriei, precum și decidenți din industriile conexe și din rândul autorităților publice cu atribuții de reglementare și control.
Accesul la competiție este liber și gratuit pentru oricare companie care activează în domeniul energetic românesc, indiferent de mărime, sector de activitate sau structură a acționariatului. Pentru a vă înscrie între participanți, pentru a beneficia de o expunere premium și – de ce nu? – pentru a câștiga unul dintre premii, contact la office@energynomics.ro

  • Boardul AEBIOM, România prezentă

Săptămâna trecută, Președintele ARBIO a participat în cadrul Adunării Consiliului Directorilor a Asociației Europene de Biomasă (AEBIOM) și a dezbătut multe subiecte importante, inclusiv situația actuală cu noile reguli Europene pentru perioada post 2020, care sunt în stadiu avansat în cadrul Comisiei și Parlamentului European. Membrii ARBIO sunt invitați să ne contacteze pentru a discuta mai multe informații despre acest subiect.

  • Povesti de succes: Eliminarea zerului în fabricile de produse lactate: biogazul ar putea fi o soluție? 

Sunt utilizate diferite metode pentru eliminarea zerului în Italia: acesta poate fi utilizat în hrana pentru porci, în matricea instalațiilor de biogaz sau pur și simplu trimis la depozitul de deșeuri. Care este cea mai bună soluție pe care o companie de producere a brânzeturilor o poate folosi pentru această eliminare? Giuseppe Lembo, de la Universita della Tuscia – ENEA, a examinat cazul real al unei companii din Roma care plătește în prezent costuri de transport pentru eliminare și a efectuat o analiză cost-beneficiu privind instalarea unei instalații de biogaz.
 
Pentru vizualizarea poveștii, AICI

  • Conferința European Bioenergy Future

European Bioenergy Future  (EBF) este conferința anuală a Asociației Europene de Biomasă (AEBIOM), întâlnirea anuală a sectorului Bioenergiei în cadrul căreia jucătorii de pe piață și factorii politici împărtășesc cunoștințe și se angajează într-o serie de dezbateri constructive și workshopuri interactive: alăturați-vă acestei oportunități de networking și oportunitate de a acapara cunoștințe într-un moment cheie pentru Bioenergie la nivel internațional.

  •  ENERGY BARGE – Building a Green Energy and Logistics Belt

Asociația ARBIO, împreună cu alți 14 parteneri din Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Ungaria, Slovacia și România, participă în cadrul proiectului ENERGY BARGE.

Regiunea Dunării oferă un mare potențial pentru energia verde sub formă de biomasă. Obiectivul principal al ENERGY BARGE este exploatarea acestui potențial într-un mod durabil, având în vedere Directiva 2009/28 / CE privind energia din surse regenerabile, sporind astfel securitatea și eficiența energetică în țările Dunărene. Proiectul reunește actorii cheie de-a lungul întregului lanț valoric, companiile de biomasă și porturile din regiunea Dunării, precum și autoritățile publice relevante și părțile interesate din domeniul politic. Proiectul identifică lanțuri de valori și facilitează absorbția pe piață a biomasei, sprijină sisteme de transport mai bine conectate pentru logistica ecologică și oferă soluții practice și orientări politice.
 
Pentru a vizualiza a 2 a ediție a buletinului nostru de știri, vă rugăm să accesați:  http://www.interreg-danube.eu/media/download/8211
Pagina oficiala Facebook: https://www.facebook.com/energybarge/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: