Irigațiile din Hunedoara vor fi refăcute

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Irigatii pentru locuitorii din Hunedoara! Inca un pas catre modernizarea agriculturii romanesti. Ministerul Agriculturii a anuntat, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, ca a inceput Programul Național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România si ca 3 parti din acesta vor trebui finalizate, cu ajutorului unui buget de 868 de milioane de euro.

În prim partea a proiectului, respectiv 2017-2020, se are in program reabilitarea amenajărilor de irigații, unde organizațiile și federațiile de îmbunătățiri funciare au fost construite și care indeplinesc conditiile măsurii 125 A1-îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii-irigații și alte lucrări de îmbunătățiri funciare, din PNDR 2007-2013.

Cea de-a doua parte, 2018 — 2020, anunta amenajări de irigații viabile, unde organizațiile și federațiile de îmbunătățiri funciare au fost contruite si care vor respecta conditiile sub-măsurii 4.3—investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole-irigații, din PNDR 2014-2020.

Si, in sfarsit, in a treia parte, adica 2019-2020, se are in vedere realizarea amenajărilor de irigații viabile, unde organizațiile de îmbunătățiri funciare NU au fost construite, dar exista posibilitatea de a o face, cu respectarea cadrului legal si la dorinta proprietarilor de teren.

În județul Hunedoara, ANIF, prin Unitatea de Administrare Hunedoara, a demarat negocierile pentru reabilitarea sistemelor de irigații, deja construite, pentru terenuri de 4.473 de hectare.

„Ca urmare a solicitărilor de apă a fermierilor care lucrează terenurile aflate în amenajările de irigații gravitaționale Ostrov Clopotiva în suprafață de 2.679 de hectare, respectiv Simeria Băcia, cu suprafața de 358 de hectare, s-au demarat formalitățile obținerii fondurilor necesare repunerii în funcțiune a celor două sisteme de irigații, întrucât la ora actuală acestea prezintă un grad mare de degradare. Astfel, în urma consultărilor din teren, specialiștii ANIF au întocmit documentațiile tehnice și caietele de sarcini.

În același timp, fermierii, cu sprijinul specialiștilor ANIF precum și a celor din administrația publică locală, au demarat procesul de înființare a Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații în perimetrul celor două amenajări, cu denumirile OUAI țara Hațegului și OUAI Recolta Băcia. În ambele amenajări, suprafața deținută de fermieri este peste jumătate din suprafața amenajărilor, condiție suficientă și necesară pentru preluarea spre administrare a întregii rețele secundare de irigații. Cel mai important este însă faptul că apa de irigații, la punctul de preluare de către fermieri, va fi gratuită, costurile fiind suportate de către Ministerul Agriculturii, prin ANIF”, a mentionat deputatul Laurențiu Nistor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: